Lávka u tenisových kurtů byla poničena po povodních roku 2010 a statik dovolil její užívání jen s omezením.

V roce 2014, ještě za doby bývalého vedení radnice, padlo konečné rozhodnutí o stavbě nové mostní konstrukce.

Oznámení o zahájení zadávacího řízení na veřejnou zakázku bylo uveřejněno vloni 15. dubna a o zakázku projevilo zájem pět uchazečů.

„Kvalifikační dokumentace mimo jiné požadovala, aby uchazeči byli držitelé koncesovaného živnostenského oprávnění k provádění trhacích a ohňostrojových prací – a to vzhledem k požadavku, který říkal, že stávající mostovka bude bourána pomocí trhacích prací. Dodavatel tudíž musel zajistit dokumentaci trhacích prací pro demolici velkého rozsahu a měl zajistit povolení k odstřelu u Báňského úřadu," uvedl do problematiky přerovský primátor Vladimír Puchalský.

O dva měsíce později došlo k vyloučení uchazečů, kteří neprokázali kvalifikaci – a někteří byli vyloučeni právě z důvodu nedoložení oprávnění pro trhací práce.

K podání nabídek byl následně vyzván jediný nevyloučený zájemce – konkrétně se jednalo o firmu Firesta-Fišer, se kterou byla 8. srpna uzavřena smlouva o dílo.

V té stálo, že k rozpojení stávající mostovky dojde odstřelením.

Ovšem místo toho se od 1. do 5. října do mostu „zakously" kleště na beton.

Schváleno

„Tento postup byl na magistrátu předem schválen," sdělila mluvčí magistrátu Lenka Chalupová.

Firma se již dříve k typu použité technologie vyjádřila.

„Původní lávka je z betonových prefabrikátů, dodatečně předpjatých, takzvaných korálků. Použijeme tedy tu nejbezpečnější a nejšetrnější variantu odstranění. Práce bude provádět specializovaná firma," uvedl Ivo Habarta z firmy Firesta-Fišer.

Železobetonový, se závěsy

S přípravou na stavbu mostu se začalo už před koncem roku 2014, pak následovala plánovaná zimní přestávka. Od poloviny února práce na stavbě opět pokračovaly.

„Stát tu bude předpjatý železobetonový trám se závěsy, který bude v případě povodní bezpečnější, než jeho předchůdce. Do konce letošního srpna by měl být nový most předán k užívání," podotkl závěrem vedoucí odboru správy majetku přerovského magistrátu Zdeněk Vojtášek.