„Chceme místo vybudovat rychle a levně, bez nutnosti opatření ze strany stavebního úřadu. Kousek od vodní plochy necháme vytvořit zpevněnou štěrkovou plochu o velikosti zhruba 5 x 5 metrů, kam si mohou návštěvníci přinést dva grily. My dodáme sadu dvou stolů s lavičkami,“ přiblížil primátor města Petr Měřínský (ANO).

Přerovské pivní slavnosti
Pivní slavnosti lákají na Wohnouty. Co další festivaly? A za jakých podmínek?

Grilovací místo se začne budovat ještě letos, a pokud se záměr ujme a bude lidem líbit, není vyloučeno ani rozšíření plochy nebo pořízení zabudovaných veřejných grilů.

„Veřejné grilovací zóny se v posledních letech objevují v mnoha městech Evropy, ale už i v České republice. Oblíbili si je především lidé z měst, kteří nemají možnosti posedět si s přáteli u grilu, protože nevlastní vhodný pozemek,“ vysvětlil přerovský radní Jakub Navařík (ODS), který přišel s nápadem na novou atrakci v relaxační části města.

Zabýval se všemi lokalitami, které by byly pro tuto příležitost vhodné - nakonec ale navrhl místo u velké Laguny. V minulosti už podobná zastřešená plocha k posezení na Laguně byla a díky jejímu tvaru se jí říkalo Hříbek.

Velbloudí slečna Habibi a sameček lamy Woody jsou novou atrakcí přerovské restaurace Aniččin dvůr.
Přerovská hospůdka láká i na vlastního velblouda. Hrozilo, že jej utratí

Areál je oblíbeným místem návštěvníků už řadu let. I když jde oficiálně o přírodní koupaliště až pro patnáct set osob, plavci do vody vcházejí sporadicky.

Vyhledávaná jsou především okolní prostranství - hojně navštěvované je dětské hřiště i sportoviště pro míčové hry, odrostlé děti či dospělí zase mohou na posilovacích strojích trénovat svou fyzičku.

Milovníci Discgolfu tu mají svou trasu a v těsné blízkosti je také park pro skateboardisty a koloběžkáře. Součástí areálu jsou i dvě restaurace.

Osecký Jadran na začátku dubna 2021
Pláž i cyklokemp. Chtěli bychom zvelebit okolí Jadranu, říká starosta

Jadran: Máme udírnu

Na přírodním koupališti Jadran v Oseku nad Bečvou, které patří k vyhledávaným cílům turistů i cyklistů z Hranic, Lipníku a Přerova, ale podobnou novinku nechystají.

„Stánek s občerstvením má udírnu, a ta podle mě pro účely posezení stačí. Stanování a rozdělávání ohně je u nás navíc omezeno vyhláškou. Je zde planina a kvůli obavám z požáru bych asi lidem takovou důvěru nesvěřil,“ zdůvodnil Martin Engl, starosta Oseku nad Bečvou.