„Labutě zpěvné zpravidla hnízdí na malých jezerech v tundře na severovýchodě Evropy. U nás se objevují jen v době tahu a někdy tu vzácně zimují. Výjimkou je labuť zpěvná, která se už jedenáct let celoročně zdržuje převážně na střední Moravě,“ přiblížil Jiří Šafránek z Moravského ornitologického spolku v Přerově.

Výjimečně věrná labutí dáma, které dali ornitologové jméno Zpěvanka, se liší žlutým zabarvením zobáku. Je označena kroužkem a límcem s kódem 7R42.

„Okroužkována byla v Německu na zimovišti labutí zpěvných v lednu roku 2006, a to už jako dospělá samice. Proč se nevrátila do svého severského rodiště a usadila se tady na Moravě, pro nás dodnes zůstává záhadou,“ řekl ornitolog.

Předseda spolku Děti Země Miroslav Patrik vs. primátor Vladimír Puchalský (SpP)
Primátor odmítá podjatost. Hájím jen zájmy Přerova, vysvětluje
Nedostavěný dům pro seniory v obci Turovice
Turovicím svitla naděje. O dluhu se jednalo v Praze

Kde hnízdí?

K nejvyhledávanějším destinacím labutě zpěvné patří Tovačov, Kojetín a Chropyně. Objevila se i na jižní Moravě, v Maďarsku a Polsku. Zpěvanka má za sebou pohnutý osud a dlouho nemohla najít vhodného partnera.

„Už v roce 2009 to vypadalo, že vytvoří pár se samcem labutě velké, k zahnízdění ale nakonec nedošlo. I v následujících letech se zajímala o samce labutí velkých, ale až v únoru roku 2011 potkala v Tovačově samce svého druhu. Ten však krátce nato uhynul,“ vzpomněl Jiří Šafránek.

Dalšího samce našla Zpěvanka až v loňském roce a zahnízdila s ním na Zámeckém rybníku v Chropyni. Už loni přivedl pár na svět čtyři mláďata a letos měl stejné štěstí.

„Zpěvanka má opět čtyři mláďata. Jedno se před pár dny ztratilo, ale bylo nalezeno v zahradě u dobrých lidí, kteří ornitology ihned informovali, takže se brzy vrátilo zpět rodičům,“ uzavřel ornitolog. 

Na snímku Petr Ceh alias JaPh, zakladatel hip-hopového uskupení RadioBlunt, které v těchto dnech pustilo do světa první videoklip
Popisujeme reálný noční život v Přerově, říká o novém klipu rapper JaPh
Dva mosazné početní peníze z Norimberka, které našli badatelé při výzkumu na nádvoří zámku v Lipníku nad Bečvou.
Archeologové našli v Lipníku mince i církevní medailony