Podle ornitologů, kteří prováděli minulý víkend na Přerovsku sčítání ptáků, se zde objevilo sedm labutí.

Na Hradeckých rybnících v Tovačově jich zaznamenali dokonce třicet.

Pro ty kolemjdoucí, které zmátlo hnědošedé zbarvení peří některých labutí, má přerovský ornitolog Jiří Šafránek vysvětlení.

„Jsou to mladí ptáci, kteří ještě nejsou vybarvení do dospělého šatu. Labutě, které se objevily v Přerově na Strhanci, bohužel nemají kroužek, takže se nedá zjistit, odkud pocházejí," dodal.

Stálicí, která už se zabydlela na Tovačovsku, je labuť zpěvná – ornitology nazývaná zpěvanka.

„Má žlutý zobák, narozdíl od našich labutí. Pochází ze Skandinávie, ale už osmým rokem se pohybuje u nás, a to mezi Kojetínem, Chropyní a Tovačovem," přiblížil.

V zimě se u nás kromě labutí a kachen zdržují také lysky a rackové. V tuhých mrazech jsou vodní ptáci odkázáni na pomoc lidí a přikrmování.

„Nejvhodnější jsou pro ně menší kousky nakrájeného nebo rozlámaného vysušeného bílého pečiva a chleba. Nesmí na nich být ale plíseň, ptáci by se mohli přiotrávit a uhynout. Můžeme jim ale podávat i pšenici, oves a kukuřici," upřesnil.

Ornitologové prováděli minulý víkend sčítání vodních ptáků, jehož smyslem je monitoring početnosti a změn.

Přerovští ornitologové kontrolovali nezamrzlé úseky řeky Bečvy a Moravy, ale i menších toků, rybníky a štěrkopísková jezera a posčítali všechny volavky, potápky, kormorány, kachny, kachničky, poláky, hvízdáky, morčáky, ostralky, lysky, racky, husy i labutě.