Stavbě má ale ustoupit zhruba stovka vzrostlých stromů, a tak se lidé z okolních ulic rozhodli sepsat petici. K dnešnímu dni je pod ní téměř sto dvacet podpisů.

Proč tenisté potřebují důstojnější zázemí, vysvětluje prezident TK Precolor Plus Přerov Petr Huťka.

„Chceme pro sportovce vytvořit lepší podmínky tak, aby zde vznikl zároveň komplex pro relaxaci, posilovna a další možnosti. Samozřejmě po této stránce nemůžeme konkurovat Prostějovu, ale Přerov by si to rozhodně zasloužil," vysvětlil. Tenisté v současnosti využívají pro tréninky halu TJ Spartak a venkovní kurty.

„V současné době trénujeme na sto padesát dětí a novou halu by navíc mohli využívat nejen tenisté, ale i rekreační sportovci, kteří si chtějí občas zahrát. Bude tedy sloužit i pro veřejnost," vysvětlil.

Výstavbě nové tenisové haly budou muset ustoupit vzrostlé stromy, které lemují centrální kurt

Náhradní výsadba

Tenisový klub už podal žádost o poskytnutí dotace na ministerstvo školství a má hotový i projekt. Ten počítá s rozšířením centrálního kurtu a jeho zastřešením.

„Nějaké stromy by sice musely být vykáceny, ale ruku v ruce s tím by šla i náhradní výsadba," ujišťuje Petr Huťka.

Odbor stavebního úřadu a životního prostředí přerovského magistrátu nemá proti zbudování haly výhrady.

„Dochází k přestřešení stávajícího dvorce, a to vyžaduje větší rozlohu. Na zbylých plochách jsou jehličnany a keře, z nichž se jich má vykácet zhruba stovka. Stavbu jsme povolili, protože je v souladu s územním plánem. Areál je totiž určen ke sportu a rekreaci," shrnul šéf odboru Pavel Juliš.

Podle něj bude za vykácené dřeviny provedena náhradní výsadba. Vodohospodáři ale zároveň upozornili i na to, že se plánovaná stavba nachází v území, které často postihují záplavy.

Petice proti výstavbě

Proti výstavbě nové haly se jako první ozvali obyvatelé z ulice U Rybníka, jichž se změna vzhledu této části města citelně dotkne. Sepsali kvůli tomu dokonce petici, pod níž už se sešlo na sto dvacet podpisů.

„Vadí nám, že nás město o záměru dopředu neinformovalo. Zpráva se objevila jen na úřední vývěsce a pak byl také jeden list na plotě u kurtu. Zastupitelé se o stavbě haly dozvěděli až poté, co jsme je kontaktovali," uvedl rozhořčeně jeden z iniciátorů petice Svatopluk Štěpaník z ulice U Rybníka. Obyvatelům této klidné čtvrti podle něj ze všeho nejvíce vadí vykácení vzrostlých dřevin.

„Bude to velký zásah do přírody. Přijde zničit všechna zeleň v okolí, vesměs borovice, smrky a akáty. Proto se chceme dostavit na příští jednání zastupitelstva a předat městské radě petici s podpisy. Nejen my, ale i obyvatelé z ulic U Tenisu nebo Kosmákova přitom pocítíme kvůli stavbě zvýšený provoz," dodal.

Opozice: Proč radnice o věci více neinformuje?

Námitky má i opoziční strana Společně pro Přerov.

„Já bych skutečně ráda město za něco pochválila, ale proč o výstavbě nového zázemí pro sportovce nikdo nemluví a radnice tento projekt nijak veřejně neprezentuje? Jednání za přítomnosti občanů se sice uskutečnilo, ale jeho začátek byl v deset hodin dopoledne, což pro řadu lidí nebylo schůdné," zhodnotila zastupitelka Helena Netopilová (Společně pro Přerov).

Podle mluvčího přerovského magistrátu Bohuslava Přidala se zastupitelé budou věcí zabývat. „Přesnější informace o tom, kdy se věc dostane na pořad jednání, ale zatím nemáme," uvedl.