„Chronické kuřáky budeme cíleně oslovovat a posílat na šetrné CT, které má mnohem menší dávku záření než běžné CT a zároveň má mnohem větší záchyt daleko menších nádorů u bronchogenního karcinomu,“ vysvětlovala praktická lékařka Jarmila Ševčíková, která je zároveň krajskou předsedkyní praktiků.

Screening karcinomu plic bude od 1. ledna spuštěn plošně a týkat se bude kuřácké zátěže 20 balíčkoroků – jeden balíčkorok=krabička cigaret denně po dobu jednoho roku.

Zahrnovat bude návštěvu pneumologa se základním vyšetřením včetně vyšetření funkce plic, nabídnutí intervence pro odvykání kouření s případným odesláním do centra pro odvykání kouření a poslání na screeningové CT vyšetření plic.

Přivítat Nový rok přišlo na nejvyšší hanáckou horu Velký Kosíř více než dva tisíce lidí. 1.1. 2022
VIDEO: Na Velký Kosíř vyrazily tisíce lidí, přivítat Nový rok

Silné kuřáky máme vytipované

„Máme již vytipované silné kuřáky, se kterými budeme screening probírat. Nutná je samozřejmě ochota a zájem z jejich stany. Měli by si ovšem uvědomit, že kouření zvyšuje riziko vzniku karcinomu plic až 22krát proti běžné populaci,“ zdůraznila dopady kouření Jarmila Ševčíková.

Praktičtí lékaři většinou mají přehled o tom, kteří jejich pacienti holdují tabákovým výrobkům a jak dlouho. Například v rámci všeobecné preventivní prohlídky, na kterou by měli lidé zajít jednou za dva roky, vždy padne dotaz týkající se kouření. „Máme přehled a víme, koho cíleně oslovit,“ ujistila praktická lékařka.

Zásah hasičů v Hněvotínské ulici v Olomouci. 31. prosince 2021
Muž nepřišel do práce, do bytu v Olomouci museli hasiči z plošiny

Incidence rakoviny plic se v Česku zvyšuje a podle odborníků to platí především u žen. Nemoc má na svědomí ročně přes pět tisíc životů.

Zatímco člověk, který přijde k lékaři s rakovinou plic v prvním stadiu, má šedesátiprocentní šanci, že přežije, u čtvrtého stadia, tedy když už nádor metastazuje do ostatních orgánů, se přežití rovná nule. Na nádor v prvním stadiu se ale většinou přijde náhodou.

Olomoucká Šantovka v prosinci 2021
Šantovka chystá redesign, zapojila návštěvníky. Co vše se změní?

Zaměření i na jiné chronické nemoci

Plicní lékaři by se měli při kontrole zaměřit i na jiné chronické plicní nemoci, zejména na chronickou obstrukční plicní nemoc (CHOPN) a na plicní fibrózy.

S CHOPN se v Česku dlouhodobě léčí asi 250 tisíc lidí a dalších 450 tisíc o ní neví. Podle pneumologů vzniká asi 70 procent plicních nádorů v souvislosti s chronickou obstrukční plicní nemocí. V případě idiopatické plicní fibrózy, která se ve screeningových programech rakoviny plic vyskytuje přibližně u 1-2 procent kuřáků středního a staršího věku, má také časný záchyt zásadní význam pro časnou léčbu a prodloužení života nemocných, a i tato nemoc je spojena s častějším výskytem rakoviny plic.

„Ministerstvo zdravotnictví doporučuje kuřákům využít nabídky screeningového programu a nechat si vyšetřit plíce a zachytit tak vážné plicní onemocnění včas, a navíc najít pomocnou ruku při odvykání kouření. Získají tak vyšší šanci, že včas odhalenou rakovinu přežijí a případně se u nich sníží riziko projevu onemocnění, pokud přestanou kouřit,“ uvedl mluvčí ministerstva zdravotnictví Martin Novotný.