Radost i nadšení panovalo během čtvrtečního rána na rondelu v Lipníku nad Bečvou. Přestavba z průsečné křižovatky na okružní začala 14. července a po třech měsících byla zdárně dokončena. A to v předstihu, jak připomněli představitelé všech zúčastněných stran.

„Je to první zahájená a první ukončená stavba v mé kariéře ministra dopravy po osmi měsících," přiznal Antonín Prachař při projevu.

Stavba má podle starosty Lipníku nad Bečvou Miloslava Přikryla kromě odstranění nebezpečného dopravního místa další význam.

„Rondel nám ode dneška umožňuje zklidnit výrazným způsobem dopravu ve městě, kde bude zakázán vjezd automobilům nad 12 tun až na výjimku, která se bude týkat kamionů mířících do kamenolomu Podhůra," vysvětlil Přikryl.

Slavnostního otevření se také zúčastnil náměstek hejtmana Olomouckého kraje Alois Mačák a Michal Reiter, výkonný ředitel divize firmy Skanska.

Nebezpečná křižovatka Na Horecku u Lipníka nad Bečvou se změnila v rondel

Nebezpečná křižovatka Na Horecku u Lipníka nad Bečvou se změnila v rondel. DENÍK/Jiří Kopáč

Lipník více v klidu

Nový „kruháč" si pochvalují i místní.

„Je to velký přínos pro všechny. Platilo tu zvykové právo, řidiči nerespektovali značení. Oceňuji také, že bude ve městě větší klid. Kvůli provozu a jízdě kamionů jsme ani nemohli otevřít okna ve škole. Nedalo se v klidu učit. Lipník si konečně vydechne," konstatoval Vilém Zeiner, ředitel Střední průmyslové školy stavební.

„Myslím, že to bude bezpečnější, protože příjezd po staré cestě hlavně od Olomouce sváděl jet rychle. Pokud jel řidič spontánně a nevěnoval jízdě pozornost, tak ho křižovatka mohla překvapit," zmínil také Petr Lukeš z nedaleké obce Týn nad Bečvou.

Další na řadě je úsek D1

Rondel Na Horecku by měl v budoucnu plynule navazovat na sjezd na dálnici D1 v úseku Přerov – Lipník nad Bečvou.

„Doufám, že stavba úseku by mohla být zahájena v příštím roce. Z této nové křižovatky bude kousek odsud připojení na úsek D1 směrem do Přerova a doufám, že brzo bude dálnice dokončena i do Brna," podotkl Miloslav Přikryl na závěr.