Zatímco Agentura Phoenix research on-line dává ČSSD šanci na zisk osmi hejtmanských pozic a hnutí ANO jen dvě, agentura SANEP dělí pět křesel pro ČSSD a pět pro ANO. K urnám půjdeme na podzim ve 13 krajích (bez Prahy), přičemž ČSSD nyní obhajuje 11 míst. Sociálnědemokratickou hegemonii „narušují" jen Ústecký kraj (vede komunista Oldřich Bubeníček), Liberecký kraj (Martin Půta, STAN) a Praha (Adriana Krnáčová, ANO).

Souboj o vládu nad kraji ještě nemá jasné téma. Uprchlická krize se zatím „nijak" nevyvíjí, jako nejpravděpodobnější se tak jeví dostupné zdravotnictví, regionální školství včetně růstu platů učitelů a udržitelná regionální doprava. Šéf ČSSD Bohuslav Sobotka by chtěl obhájit aspoň sedm hejtmanů, oproti tomu ANO před čtyřmi lety nekandidovalo a nemá tak co ztratit. Komunisté svými hlasy po minulých volbách rozhodovali hned v devíti krajských koalicích.

K volbám půjdeme 7. a 8. října. Podívejte se na tři největší favority v jednotlivých krajích.

Předvolební průzkum. V čele pelotonu jsou lidovci, ČSSD a ANO

Region Senátor a starosta Vsetína Jiří Čunek nově povede Zlínský kraj coby hejtman. Taková situace může v regionu nastat po letošních podzimních krajských volbách. Podle exkluzivního průzkumu společností Phoenix a Sanep má KDU-ČSL, již povede do voleb právě Jiří Čunek, u voličů zvítězit, a to se sedmnácti procenty.

„Samozřejmě mě takové prognózy těší, ale na druhou stranu je to pouze předvolební průzkum. Akceptuji jej, ovšem nevím, jak moc je validní. Uvidíme, jaká nakonec bude opravdu realita," hodnotí pro Deník výsledky průzkumu Jiří Čunek. Domnívá se, že o první příčku by i tak mohli ve finále bojovat.

„Zda to vyjde, teprve uvidíme," dodává.

Volební průzkum před krajskými volbami (v %) Volební průzkum před krajskými volbami (v %)

(černá barva: SANEP; rastr: PHOENIX. *KPOLK - Koalice pro Olomoucký kraj se starosty)

ČSSD žatím těsně druhá

Z posledních krajských voleb v roce 2012 vítězná ČSSD má podle průzkumu skončit na druhém místě, ovšem jen o jednu desetinu procenta za KDU-ČSL. „Bohužel jsem jej neviděl, takže můžu stěží hodnotit. Tyto průběžné průzkumy nedávají záruku či informaci o skutečném výsledku voleb. Navíc po zveřejnění programu kandidátek se vše může ještě změnit. Každopádně ale o úspěch budeme usilovat," říká stávající radní pro školství Petr Navrátil ze Slavičína, který je zvoleným lídrem kandidátky pro krajské volby. Do čela kandidátky se překvapivě dostal na úkor známější Aleny Gajdůškové, která neprošla vnitrostranickým hlasováním.

Na třetím místě se má ve Zlínském kraji, podle průzkumu umístit hnutí ANO. Předseda jeho krajské organizace Pavel Pustějovský odhaduje, že by se v reálu čistě teoreticky tak umístit mohli. „Prakticky však výše," vysvětluje s úsměvem předseda. Předvolební průzkumy průběžně sleduje. „Vzhledem k tomu, že nikdo doteď neuveřejnil seznam kandidátů, kandidátky oficiálně prezentovány ještě nebyly, stejně tak o volebních programech se nehovoří, je na vše ještě brzy," dodává Pavel Pustějovský.