Volby do zastupitelstva Olomouckého kraje jasně ovládlo Babišovo hnutí ANO (23,7%) vedené adeptem na nového olomouckého hejtmana lékařem Oto Koštou.

Odstup od druhé ČSSD (13,8%) je zdrcujících deset procent.

Další v pořadí jsou její dosavadní partneři v krajské vládě komunisté (11,6%), kteří jen o fous předběhli čtvrtou Koalici pro Olomoucký kraj (11,4%).

Za nimi pak jsou Starostové ProOlomoucký kraj (9,69%).

Do krajského parlamentu se dotala ještě ODS (7,6%) a koalice SPD a SPO (7,3%)

Nové zastupitelstvo hejtmanství zasedne v následujícím složení:

ANO má 16 mandátů, ČSSD 9 mandátů, KSČM 7 mandátů, Koalice pro Olomoucký kraj 7 mandátů, Starostové ProOlomoucký kraj 6 mandátů.
ODS získala 5 mandátů, Koalice SPD a SPO rovněž 5 mandátů.

Největší propad to znamená pro zatím vládnoucí koalici ČSSD a KSČM (18 mandátů).

Zemánek: Spokojený volič zůstal doma

Lídr ANO Oto Košta ještě před uzavřením volebních místností očekával, že jeho hnutí se zúčastní jednání o příští krajské vládě. Nyní je jasné, že do nich půjde z pozice jasného vítěze.

„Zásadní pro nás bude programový průnik. Už jsme avizovali, že podle toho jsme ochotni jednat s každým. Až pak půjde o lidi a strany," komentoval v sobotu odpoledne volební výsledek.

Ve vyjednávacím týmu bude za ANO kromě Košty také Jaroslav Faltýnek a Ladislav Okleštěk.

Dosud v kraji vládnoucí ČSSD musí zkousnout těžký propad. Oproti volbám před čtyřmi lety získala méně o 13% hlasů a v zastupitelstvu ztratila deset křesel.

„Spokojený volič zůstal doma. V krajích jsme vládli osm let a ANO masivně podporované médii pana Babiše mělo velkou dynamiku. Už jsem jim pogratuloval a vyjednávání se začnou pomalu rozbíhat," komentoval nově nastalou situaci předák sociálních demokratů v kraji Jiří Zemánek.

Zklamaní jsou i komunisté, kteří s ČSSD vládli v koalici.

„Doufali jsme v lepší výsledek. Pokles je ale způsoben vstupem nového subjektu do voleb, hnutí ANO. Už nyní je patrné, že bude koalici tvořit více subjektů než doposud. Jsme připravení jednat s každou stranou. Naše pohledy jsou v mnoha tématech podobné, chceme zastavit zadlužování kraje, řešit infrastrukturu," řekl lídr KSČM Alexander Černý.

Lídr ČSSD Jiří Zemánek ve volebním štábu ČSSD v OlomouciZdroj: DENÍK/Jiří KopáčLídr ČSSD Jiří Zemánek ve volebním štábu ČSSD v Olomouci. Autor: DENÍK/Jiří Kopáč

Slavící starostové a "Okamurovci"

Velký úspěch znamená výsledek voleb pro hnutí Starostové ProOlomoucký kraj.

„Když jsme v březnu začínali, nikdo nám nevěřil, že bychom mohli získat tolik hlasů. Chceme být takovým svěžím větrem v zastupitelstvu. Žádná koaliční vyjednávání jsme zatím nevedli. Volební účast mohla být ještě vyšší, možná nepřišlo volit tolik lidí, protože kampaň nebyla nijak vyhraněná, což je ale dobře," míní Radim Sršeň, který vedl kandidátku.

Ani Radim Fiala, lídr Koalice SPD a SPO, která se také probojovala do krajského zastupitelstva, neskrýval spokojenost.

„Výsledek je pro nás velkým úspěchem, a to zejména proto, že podobný počet hlasů není u subjektu, který vznikl před 14 měsíci, obvyklý. Jsme připravení jednat o případné koalici s každou stranou, která nás požádá. Máme ovšem jednu podmínku – nesmí podporovat jakékoli umisťování ilegálních migrantů v Olomouckém kraji. Můj názor je však takový, že některé strany už se na spolupráci předem domluvily. Například ANO, ČSSD a komunisté," vyjádřil se Fiala.

Na sedmé pozici skončí kdysi významná ODS, která si oproti volbám před čtyřmi lety ještě o kousek pohoršila..

„Naše křesla zatím odpovídají předvolebním průzkumům," reagoval ve volebním štábu krajský lídr ODS Dalibor Horák.

Starosta Uničova, kde má podle průběhu sčítání třetinu hlasů, dodal, že asi prohraje láhev francouzského šampaňského. S kolegou se totiž vsadil o dvouciferný výsledek. ODS se ovšem pohybuje kolem sedmi procent.

O senátora se utkají Brázdil a Kantor. Tesařík je ze hry

Hnutí ANO kromě úspěchu v boji o vedení kraje slaví i další klání o senátorské křeslo.

Voliči v olomouckém okrsku 61 dali nejvíce hlasů kandidátovi tohoto hnutí Milanu Brázdilovi, poslanci a lékaři letecké záchranné služby.

Druhý skončil Lumír Kantor, primář Novorozeneckého oddělení Fakultní nemocnice Olomouc, kandidující za KDU-ČSL. Tito dva se ve druhém kole utkají o místo v horní komoře parlamentu.

Sociální demokrat Martin Tesařík, který senátorský post obhajoval, se do druhého kola neprobojoval. Poprvé od roku 1996 tak zůstane bez jakékoli veřejné funkce.

VÍCE ZDE…

Zpravodajové Deníku