Na projekt nazvaný Senior Pas přispěje v jeho prvních dvou letech Olomoucký kraj dotací 194 tisíc korun.

„Od projektu si slibuji jasnou, konkrétní, efektivní pomoc a ulehčení a zpříjemnění života seniorů. Jsem rád, že je nabízíme bezplatně v novém projektu s velkou budoucností. Rovněž mě těší, že ještě před spuštěním programu byl o kartu velký zájem," řekl náměstek hejtmana Olomouckého kraje Pavel Horák.

Senioři tak mohou získat slevu například v městských muzeích a galeriích.

„Stejně jako ostatní zapojené subjekty se snažíme starším lidem nabídnout něco zajímavého. Spousta seniorů je dnes velmi aktivní a podnikají hodně akcí a tyto karty jim umožní výhodnější návštěvu jak muzeí, tak dalších památek a zařízení," uvedla ředitelka Městského muzea a galerie v Hranicích Hana Svobodová.

Slevy je mohou motivovat naučit se také některý z cizích jazyků, který využijí třeba při cestování.

„Starší zájemci o jazykové kurzy tvoří menší procento z celkového počtu našich studentů, ale máme pro ně nachystaný speciální kurz. Určitě je to pro ně bonus," řekl manažer jedné z jazykových škol Vojtěch Novotný.

Někteří senioři si rádi zažijí něco, co ještě nezažili. Takovým zpříjemněním může být projížďka na koni.

„Loni nás navštívili manželé a šestapadesátiletý pán, který v životě neseděl na koni, si tu zaplatil čtyřhodinový kurz. Je to pro starší lidi takové zpestření. Mohou tu zažít výuky jízdy na koni nebo se na něm jen projet areálem," pověděl Milan Foukal z jezdeckého klubu v Radkově Lhotě.

Již nyní je v kraji registrováno přes 987 seniorů, kteří se o slevovou kartu hlásí. Ta jim bude doručena během srpna a to zdarma. Bude umožňovat čerpání slev od pěti do padesáti procent u celkem 241 poskytovatelů služeb v regionu.

Podmínkou pro požádání o senior-pas o velikosti běžné platební karty je dosažení věku 55 let a trvalé bydliště v Olomouckém kraji. Zájemci se mohou bezplatně registrovat na webové stránce www.seniorpasy.cz