Na kulturní oblast poputuje do celého kraje 26 milionů korun a do sportu 33,6 milionů korun, což je zhruba o sedm milionů méně než vloni.

Poskytnuté peníze slouží na opravu historických památek, k zajištění organizací kulturních akcí, podporu umělců a také místních sportovních klubů.

„Přímou podporu dostávají pravidelně nejvýznamnější akce a vrcholové sportovní kluby. Na Přerovsku ji obdrží například Československý jazzový festival, Přerovský volejbalový klub Precheza, Tenisový klub Precheza Přerov nebo házenkáři TJ Sokol Přerov HC. Ostatní mohou posílat své žádosti o podporu kultury a památkové péče do 21. ledna," uvedl náměstek hejtmana Olomouckého kraje Radovan Rašťák s tím, že se o podporu mohou ucházet umělecká sdružení, galerie, vydavatelé, pořadatelé koncertů či umělci, kteří svou činností propagují kraj a jejichž akce nabízí kulturní vyžití pro jeho obyvatele.

Peníze se využijí také na opravu kulturních památek a obnovu drobných architektonických staveb jako jsou kapličky či pomníky.

Velké kulturní akce obdrží v kraji téměř 4,7 milionů korun.

V Přerově má své peníze jisté nadační fond, který organizuje Československý jazzový festival, který obdrží pět se tisíc korun.

„Letos obdržíme na organizaci festivalu o padesát tisíc korun méně než vloni. Všechny významné akce v regionu dostanou o něco menší příspěvky, ale my jsme kráceni v poměru asi nejméně," uvedl ředitel a dramaturg přerovského jazzového festivalu Rudolf Neuls.

Významný jazzový festival bude mít letos svůj třicátý ročník, takže chce přivézt legendární hudebníky.

„Uskuteční se od 17. do 19. října a už teď mohu prozradit, že jeho hlavní hvězdou bude uznávaný saxofonista Maceo Parker," řekl.

21 milionů na vrcholový sport

Peníze z kraje dostanou také sportovci.

Z téměř čtyřiatřiceti milionů korun půjde jednadvacet na vrcholové sporty a 11,7 milionů korun na neprofesionální sportovní kluby. Ty mohou podat žádost do 18. ledna.

Obdržené finance pak mohou využít na provoz svých areálů, nákup vybavení nebo organizací sportovních klání.

V Přerově dostanou po 1,3 milionech korun volejbalistky PVK Precheza a házenkáři TJ Sokol Přerov HC. O tři sta tisíc více pak tenisový klub TK Precheza Přerov.

„V minulém roce jsme obdrželi 1 450 000 korun, takže se částka sníží o 150 tisíc korun. Už jsme o podpoře dostali vyrozumění od Olomouckého kraje," uzavřel sekretář a organizační pracovník PVK Precheza Stanislav Šmidák.