„Cigarety se pořád víc a víc zdražují a lidé už to finančně neutáhnou, tak přestávají kouřit, jde to poznat i na tržbách. Před třemi lety jsem měla mnohem větší tržby než dnes,“ řekla majitelka přerovské trafiky Milena Pazourková.

Bar jenom pro nekuřáky

Úbytek kuřáků potvrzuje i to, že v Přerově vznikají stále nové nekuřácké kavárny, restaurace, dokonce se ve městě otevřel i první nekuřácký noční Music café-bar. „Jsem nekuřák a už deset let dělám gastronomii bez kouření,“ uvedl majitel baru Milan Skržek.

Podle něj se lidé v restauraci, kde se nekouří, chovají jinak. „Přístup hostů k vybavení baru je úplně odlišný, není tu nic propáleného, žádné nedopalky na podlaze ani rozsypaný popel na stole,“ řekl Skržek.

Pro majitele klubu není problém pustit ven člověka, který si chce zakouřit. „Venku máme pro kuřáky popelník, nechci nikoho omezovat,“ uvedl Skržek.

Jak dodal, jeho netradiční nekuřácký podnik láká návštěvníky z celého kraje. „Když přijede někdo z cizího města, tak se ze začátku diví, že bar může být nekuřácký, ale když odchází, je spokojený,“ dodal Skržek.

Zákazníkům se přizpůsobí

Návštěvníky, kteří kouří, nediskriminují ani jiná přerovská zařízení. „Restauraci máme rozdělenou na tři části a salonek. V zadní části se nekouří vůbec, v dalších prostorách restaurace lidé kouřit smí, výjimkou jsou jen obědy, kdy se u nás po tři hodiny kouřit nesmí. Když si chce dát někdo cigaretu i během oběda, pošleme ho o patro výš do kavárny, kde se taky nají a kouří se tam neustále,“ uvedla servírka Lucie Pavlíčková z Městského domu v Přerově.

Podle jejích slov lze salonek, který je uzavřený pro plánované akce, přizpůsobit požadavkům zákazníka. „Místnost pro uzavřenou společnost může být kuřácká i nekuřácká, je to individuální, dokážeme vyhovět potřebám našich hostů,“ dodala servírka.

V čase oběda se nekouří

V čistě kuřáckých restauracích jsou vůči hostům také ohleduplní. „Jsme kuřácká restaurace, ale máme salonek, který není problém přizpůsobit pro nekuřáky,“ řekla Monika Nováková, obsluha přerovské restaurace U Slunce.

Podle jejích slov je dobře, že jsou v restauracích oddělené prostory pro ty, kdo kouří, a kdo ne.

„Každá restaurace by měla být kuřácká i nekuřácká, aby nikdo nikoho neomezoval, dodala servírka. I v této restauraci mají vyhrazené v době oběda dvě hodiny, kdy se tady nekouří. „A lidé to respektují,“ uzavřela Nováková.