Nově bude kormorán pouze obecně chráněný druh, což znamená, že se na něj nebude vztahovat zákon o poskytování náhrad škod způsobených vybranými zvláště chráněnými živočichy.

„Stát chce ušetřit a tak přenáší toto břemeno na chovatele ryb a navazující organizace, což není komplexní řešení. Samozřejmě se to netýká jen rybníků, ale i přehrad a jezer. Kormoráni často hubí i chráněné druhy ryb," uvedl Jiří Zahradníček z Rybářství Tovačova.

Dlouhodobý problém

Podle něj je zvýšený výskyt kormoránů dlouhodobý problém, který ministerstvo nezvládlo řešit.

„Místo toho ho přenesou na myslivce, kteří na to nemají prostředky. Stát by měl hradit škody a povolit plošné plašení a odstřel minimálně na další dva roky. Počet kormoránů by se měl jednoznačně snížit," dodal.

Tovačovští rybníkáři si plašení a odstřel na pozemcích honitby obstarávají sami. Na plašení jsou potřeba dva myslivci a to sedm dní v týdnu, což můžu přijít ročně na více než milion korun. Od srpna jim kvůli kormoránům chybí i tak téměř polovina obsádky.

Problém s kormorány na Přerovsku, především na Tovačovsku, se nejvíce řešil od roku 1998, kdy zde začala jejich silnější migrace. V zimním období jich přiletělo i přes dvanáct set kusů. V tomto roce mělo Tovačovské rybářství dokonce existenční problémy, protože přišlo díky kormoránům o téměř tři miliony korun. Od roku 2003 si pak nechalo proplácet náhradu škod.

„Podle mého názoru je tato změna nedořešená. Nejvíce se to samozřejmě dotkne rybníkářů, kteří budou škody vymáhat přes místní myslivce. Každoročně na podzim a v zimě totiž přilétá ze severní Evropy až několik stovek kormoránů," uvedl místopředseda Moravského ornitologického spolku Jiří Šafránek.

Plašení a odstřel kormoránů?

Až nabude vyhláška účinnosti, přejdou pravomoci ohledně plašení a odstřelu kormoránů na obce s rozšířenou působností. „Mělo by to přinést jednodušší systém schvalování, protože v současné době musí sjednání této výjimky projít složitým správním řízením za účasti odborníků a ekologických organizací. Ještě vloni jsme schválili dlouhodobou výjimku na plašení a odstřel s platností pět let na příslušném úseku řeky Bečvy. To jsme ještě netušili, že se bude vyhláška takto upravovat," uvedl Marek Herman z oddělení vodního hospodářství a zemědělství přerovského magistrátu.

O náhradu škod způsobených kormorány budou moci uživatelé honiteb žádat podle zákona o myslivosti. Budou však muset prokázat, že škody způsobil tento druh ptactva.

„Myslivecké spolky jsou občanská sdružení, která nevykazují výdělečnou činnost. Budou mít jako uživatelé honitby možnost odlovu kormoránů, ale zatím je otázkou, jak bude celá změna přesně probíhat," uzavřel.