VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Nechtějí blafy! Přerovský Domov pro seniory mění dodavatele jídel

Přerov – Stížnosti na nedostatečnou pestrost a kvalitu celodenní stravy v přerovském Domově pro seniory, vedou k chystané změně jejího dodavatele.

30.11.2012 4
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: DENÍK

Město vyhlásilo výběrové řízení, jehož výherce bude dovážet jídla od dubna příštího roku, a to na další čtyři roky.

O nutné změně rozhodla hodnotitelská komise složená z odborníků i laiků.

„Kvůli stravování v domově pravidelně zasedala komise, která posuzovala kvalitu jídel. V novém výběrovém řízení jsou zakomponovány náročnější požadavky na tuto dodávanou stravu, ať už co se týká kvality masa a surovin a jejich čerstvosti. Nesmí také k přípravě jídel využívat instantní směsi, éčka a další dochucovadla," uvedl zástupce ředitelky Sociálních služeb města Přerova Josef Hrbáček.

Nový dodavatel, který vyhraje výběrové řízení, bude stravu dodávat nejen pro osmdesát dva klientů domova pro seniory, vařit bude také pro zhruba patnáct lidí přerovského Denního pobytu a zaměstnance Sociálních služeb města Přerova.

„Kromě toho bude mít ve svých povinnostech provozovat v domově pro seniory bufet. Zakázku bude nový zhotovitel plnit čtyři roky a její předpokládaná cena je zhruba dvacet milionů korun," upřesnil náměstek přerovského primátora Dušan Hluzín (TOP 09).

K vypovězení původní smlouvy uzavřená na dobu neurčitou dojde v lednu kvůli tříměsíční výpovědní lhůtě.

„Uzavřena bude rámcová kupní smlouva na čtyři roky s platností od 1. dubna 2013," dodal Josef Hrbáček.

Do domova pro seniory musí dodavatelská firma dopravit celodenní stravu složenou ze snídaně, dvou svačin, obědu, večeře a pozdní večeře.

„Počítáme i s kompletní nabídkou tekutin a dietních jídel. Zhotovitel by měl být schopen dodat stravu ve stavu mletém a mixovaném," uvedla vedoucí odboru sociálních věcí a školství přerovského magistrátu Romana Pospíšilová.

Bez náhražek, kostí i ostrého koření

K novým smluvním požadavků patří také teplota jídla na talíři, která nesmí být nižší než 63 stupňů Celsia.

Kuchaři nesmí využívat i výrazné koření, umělé náhražky, barviva a potravinové přísady.

Ryby musejí vykostit, ovocné kompoty zbavit pecek či jader a zeleninu krájet na malé kousky.

Nesmí podávat uzenářské výrobky, které budou mít méně než šedesát procent masa.

Své nabídky mohou dodavatelé posílat do 23. ledna příštího roku. Jejich jídla budou při řízení ohodnocena.

Autor: Tomáš Krejčiřík

30.11.2012 VSTUP DO DISKUSE 4
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Světelný hřib vycházející ze skleníků u Smržic
17

Záře z obřího skleníku způsobila poprask. Prý se to opakovat nebude

Soutěžní svatební pár číslo 70 - Iveta a Lukáš Divišovi, Olšany
3

Dvacáté čtvrté kolo soutěže O nejkrásnější svatební pár Deníku pro rok 2017

Zubřice Liberec bývalého kouče Gálíka nepřekvapily

FOTOGALERIE / Volejbalistky Přerova ve čtvrtek na domácí palubovce nesebraly favorizovanému Liberci ani set. Přestože ve druhé sadě byly blízko srovnání stavu, celý zápas je provázelo velké množství nevynucených chyb.

Deník roznáší i šéfredaktor a redaktoři

Omlouváme se. To jsou nejčastější slova, která v těchto dnech musejí říkat novináři v celé naší republice předplatitelům.

Super zápas, říká i přes prohru v derby Doležal

Stíhací jízdu sice Zubři nedotáhli do konce, i tak ale derby bavilo. Nejen diváky, ale i samotné jeho aktéry.

Série Zubrů končí, Jestřábi poprvé slaví

Na počtvrté se dočkali. Hokejisté Prostějova dokázali poprvé v sezoně porazit v derby přerovské Zubry. Svěřenci Jiřího Vykoukala vyhráli na domácím ledě před více něž třemi tisícovkami diváků 6:4.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT
>