Dnes už je jisté, že se kvůli nečekaným problémům zpozdí dokončení úseku mezi Lipníkem a Přerovem, a to až o několik měsíců.

Stavbu navazujícího úseku D1 mezi Říkovicemi a Přerovem zase brzdí ekologičtí aktivisté Děti Země, kteří požadují větší ochranu pro tři desítky druhů živočichů.

„Kvůli prachu ani nemůžeme pořádně vyvětrat, okna umýváme i několikrát do týdne. Prádlo je zbytečné na dvorku sušit, protože je hned zaprášené,“ popsala běžné starosti obyvatel obcí, dotčených dálnicí, paní Helena z Vinar u Přerova.

„Jediné štěstí, že v Předmostí zrovna probíhá archeologický výzkum. Jinak bych byl asi hodně naštvaný, že se na tomto úseku pořád nic neděje,“ vyjádřil svůj názor také Petr K., který pochází z Předmostí.

Laguna v Přerově - 2. června 2017
Voda v laguně? Zdá se dobrá, ale měření neproběhlo

Nečekané komplikace

Podle Ředitelství silnic a dálnic se stavba úseku dálnice D1 mezi Lipníkem a Přerovem zadrhla kvůli nečekaným problémům.

„Překládali jsme optické kabely, které na pětadvaceti místech protínaly trasu, a bylo jich výrazně více, než jsme původně čekali. Navíc s několika správci,“ vysvětlil David Fiala, šéf brněnského závodu Ředitelství silnic a dálnic.

Dokončení stavby se kvůli tomu může zpozdit i o několik měsíců. Na komplikace upozornila i přerovská senátorka Jitka Seitlová (NEZ), která kvůli dokončení D1 založila pracovní skupinu a průběh stavby sleduje.

„Kabely mezinárodního významu měly být podle našich informací umístěny soukromými vlastníky bez vědomí správce sítí. Bylo tedy nutné je vyhledat a zajistit přeložení kabelů. Na nedokončenou část dálnice se tedy bude muset opakovaně vracet těžká technika,“ informovala senátorka.

Není to ale jediný problém, který se v souvislosti se stavbou úseku mezi Lipníkem a Přerovem vyskytl. Trasa dálnice protíná úložiště teplárenských popílků ze skládky mezi obcemi Prosenice, Radvanice a Buk. A jejich starostové si stěžují na velkou zátěž, způsobenou polétavým prachem.

„Silné znečištění ovzduší polétavým prachovým vápnem zaznamenali zejména obyvatelé obce Buk, která se nachází na nechráněné návětrné straně od stavby. Zástupci investora ale na základě připomínek starosty obce přislíbili nápravu,“ shrnula výsledek jednání senátorka.

Stavba mostů na čtrnáctikilometrovém úseku dálnice D1 mezi Lipníkem a Přerovem. Květen 2017
VIDEO: Stavba D1 z výšky. Průlet nad trasou mezi Přerovem a Lipníkem

24 mostů, 4 mimoúrovňové křižovatky

Stavba úseku dálnice D1 mezi Přerovem a Lipníkem se naplno rozběhla loni na jaře a součástí obří akce je zbudování čtyřiadvaceti mostů, čtyř mimoúrovňových křižovatek, osmi protihlukových stěn a jednoho oboustranného odpočívadla na trase.

„Je to velká a komplikovaná stavba, ale spousta věcí se dá dohnat. Mě osobně to trápí, protože dokončení D1 v těchto dvou úsecích na Přerovsku je klíčové,“ konstatoval šéf brněnského závodu ŘSD David Fiala.

Starosta Lipníku nad Bečvou Miloslav Přikryl si ale myslí, že pokud nebude hotový také navazující úsek Říkovice - Přerov, složitou dopravní situaci na Přerovsku to stejně nevyřeší.

„Avizované zpoždění dokončení úseku mezi Lipníkem a Přerovem nám nevadí. Odloží se pouze lepší napojení pro město na dálnici v lokalitě Trnávka a Dolní Újezd. A prodlouží se prach a hluk. Bez úseku Říkovice - Přerov ale dálnice stejně nebude kompletní,“ vyjádřil svůj názor starosta.

Jezero Jadran v Oseku nad Bečvou
Voda na oseckém Jadranu? Nic moc

Aktivisté napadli stavbu z Říkovic

Na růžích nemá ustlán ani úsek D1 Říkovice - Přerov. Do věci se totiž vložili ekologičtí aktivisté Děti Země a tvrdí, že by mohly kvůli stavbě dálnice trpět tři desítky druhů živočichů.

Odvolání Dětí Země proti rozhodnutí odboru životního prostředí Krajského úřadu v Olomouci, který pro tento úsek povolil výjimku ze zákazů u zvláště chráněných druhů, může situaci zkomplikovat. Námitkami se teď zabývá ministerstvo životního prostředí.

„Krajský úřad v Olomouci už podklady odeslal na ministerstvo životního prostředí a věříme, že úřady věc vyřídí bez zbytečných prodlev a průtahů,“ neztrácí optimismus senátorka Jitka Seitlová.

Ilustrační foto
Děti Země brojí proti stavbě D1 z Říkovic. Hrozí zdržení o léta