Probírat se červenými složkami s údaji o majetkových přiznáních politiků umožnil zákon o střetu zájmů. Občané, kteří se chtějí seznámit s vedlejšími příjmy veřejných činitelů, do nich můžou nahlédnout buď osobně na úřadě, nebo mají možnost dálkového elektronického přístupu. Nejprve si ale musejí podat písemnou žádost.

„Ze strany veřejnosti, ale ani městských zastupitelů jsme žádný zájem nezaznamenali. Žadatelé by se dali spočítat na prstech jedné ruky," shrnul vedoucí odboru vnitřní správy přerovského magistrátu Petr Karola. Není to poprvé. Podobné to bylo loni i předloni.

Z bleskového průzkumu mezi obyvateli města, který provedli redaktoři Přerovského a hranického deníku, vyplynulo, že lidé na politiku zanevřeli.

„Nechtěla bych to vidět, protože bych se u toho asi musela hodně naštvat," svěřila se třeba Monika Kašpárková z Přerova.

Podobných názorů ale bylo více.

„Politika mě nezajímá, jsou to všechno stejní podvodníci," poznamenala další z dotázaných Jana Pospíšilová. Jen část lidí uvedla, že chce vědět, jestli se v republice něco změní, a proto politické dění sledují.

Opozice: Jde jen o formalitu

Možnosti nahlédnout do majetkových přiznání letos nevyužila ani opozice, která obvykle radniční koalici tvrdě kritizuje. Proč?

„Domnívám se, že je to formálně evidenční věc, která není důsledně vymahatelná, protože za nesplnění povinnosti jsou chatrné sankce. To jen budí zdání, že máme přehled o tom, jestli politici bohatnou nebo ne," myslí si opoziční zastupitel Vladimír Puchalský (SpP).

Kdo byl nejaktivnější?

Jak vyplynulo z čestných prohlášení o majetkových přiznáních politiků, byl loni nejvíce pracovitý radní Jaroslav Čermák (ODS), který působil ve společnostech KEN Security a Delta Consulting. Přiznal také vedlejší příjmy z působení ve společnosti Teplo Přerov, Vodovody a kanalizace a také z nájmu prostor. Protože prodal jednu nemovitost, přesáhly jeho dodatečné příjmy tři miliony.

Stejně aktivní byl i náměstek primátora Josef Kulíšek (ODS), jenž působil jako předseda představenstva společnosti Teplo Přerov, člen představenstva Regionálního letiště Přerov a jednatel Delty Morava.

Asi nejméně vedlejších povinností měli naopak náměstci primátora Dušan Hluzín (TOP 09) a Michal Zácha (ODS). Primátor Jiří Lajtoch (ČSSD), jehož jméno se v posledních měsících skloňuje v souvislosti s korupční kauzou na radnici, si loni jako senátor přivydělal 839 tisíc.

Několik funkcí najednou zvládá i radní Václav Zatloukal (ČSSD), který působí jako jednatel firmy Advance Base, ale příjmy měl i jako člen představenstva společnosti Teplo Přerov či jednatel Technických služeb města Přerova.

Je to nešvar, soudí politolog?

A co si o sezení radních na několika židlích zároveň myslí olomoucký politolog Pavel Šaradín? „Je to jeden z nešvarů. Člověk nemůže seriózně vykonávat několik funkcí najednou," uvedl. Zákon o střetu zájmů má ale podle něj rozhodně smysl.

„Nikdo nemůže čekat, že se díky němu pročistí politika. Je to ale minimální krůček k tomu, aby se kultivovala česká politická scéna, a pokud budou následovat další kroky, má to smysl," uzavřel.