Dolní Újezd - Skoky si zazpívá koledy s heligonkou

Dolní Újezd, Skoky – Na hojnou účast se ve středu 10. prosince těší nadšenci z místní části Skoky, která patří k obci Dolní Újezd.

„Při rozsvícení vánočního stromu se minulou sobotu sešly až tři stovky lidí, takže doufáme, že by se účast mohla zopakovat. Koledy jsem si při této akci nacvičili, tak se moc těšíme" prozradil Petr Malošek, který se postará o doprovodnou hudbu a zahraje na heligonku. Na svou premiéru při Česko zpívá koledy se „dobrovolní skokani" vyloženě těší. Zpívat se bude před místním pohostinstvím od 18 hodin a nebudou chybět notoricky známě koledy jako Nesem vám noviny nebo Pásli ovce Valaši. 

Zpívat koledy budou i v kulturním domě v Horní Moštěnici

Horní Moštěnice – Poprvé se do akce Česko zpívá koledy zapojí ve středu 10. prosince i obec Horní Moštěnice. V místním kulturním domě bude společné zpívání ve znamení setkání generací. Již od 15 hodin se zde koná Mikulášské posezení, které pořádá Klub pro starší a pokročilé Horní Moštěnice.

„Rozhodli jsme se, že zpívání koled spojíme s touto akcí. Doufáme, že na 18 hodin přijdou rodiče i děti a společně si všichni zazpíváme. Nápad se nám líbil, pořád tady něco vymýšlíme," svěřila se za organizátory Ilona Jančíková.

Koledy už v tyto dny pilují i muzikanti, kteří dostali noty k zadaným koledám.

„O akci jsem četla v novinách a slyšela v rozhlase, hned mě napadlo, abychom se také připojili," vysvětlila. I když se akce koná uvnitř v teple, o svařené víno a drobné občerstvení nebude v Rokytnici nouze. 

V Brodku zazní koledy u zvonkohry

Brodek u Přerova – Vánoční stromek u zvonkohry v Brodku u Přerova už několik dní svítí, ve středu se u něj sejdou lidé znovu – aby si společně zazpívali koledy.

„Ve zpívání nás přijde podpořit asi padesát dětí z brodecké pobočky Základní umělecké školy Bedřicha Kozánka v Přerově," přiblížila za organizátory Alena Fojtíková. Do Česko zpívá koledy se obec zapojila poprvé.

„Je to naše první zkušenost, nevíme co očekávat. Rádi bychom touto akcí stmelili všechny lidi z Brodku i Lukové, abychom spolu strávili pár adventních chvil u rozsvíceného vánočního stromu na náměstí u zvonkohry," dodala. Stejně jako na jiných místech republiky, i tady zazní oblíbené koledy od 18 hodin.