Společné zpívání koled se loni na Přerovsku setkalo s nadšeným ohlasem lidí – k akci se připojilo celkem osmnáct obcí. Podobný zájem je i v letošním roce.

Zpívat se bude nejen v Přerově, ale i Kozlovicích a Dluhonicích, v obcích Dřevohostice, Brodek u Přerova, Rokytnice, Kokory, Veselíčko, Jezernice, Lobodice, Horní Moštěnice, Horní Těšice, Zámrsky, Drahotuše a nebo Skoky. Dá se očekávat, že s blížícím se termínem konání akce se pro ni nadchnou i další obce.

A jaké koledy se budou letos zpívat?

Je jich šest, přičemž o třech z nich rozhodli naši čtenáři: Nesem vám noviny, Narodil se Kristus Pán, Půjdem spolu do Betléma, Den přeslavný jest k nám přišel, Pásli ovce Valaši a Vánoce, Vánoce přicházejí.

Texty koled budou otištěny ve zpěvníku, který vyjde v Deníku přímo v den konání akce tak, aby si jej lidé mohli vzít s sebou.

„Přerované se sejdou u společného zpívání koled na náměstí T. G. Masaryka a doprovázet je bude pěvecký sbor Vocantes při ZUŠ B. Kozánka pod vedením sbormistra Michala Sabadáše," uvedl šéfredaktor Přerovského a hranického Deníku David Klein. Na podiu se ale objeví i redaktoři a pozvaní hosté.

Všichni lidé, kteří se této akce zúčastní, tak pomohou symbolicky propojit celou republiku. Zpívat se totiž bude ve více než 350 městech a obcích naší země a koledy zazní i od našich krajánků v zahraničí – v Miláně, Madridu či Mnichově. Partnerem akce je Česká televize, Český rozhlas, rádia Haná, Rubi, Zlín, RockMax.

Kde se bude zpívat?

Přerov – náměstí T. G. Masaryka

Dřevohostice – na návsi u betléma

Brodek u Přerova – u zvonkohry

Rokytnice – na návsi u obecního stromku

Kokory – u hasičské zbrojnice

Veselíčko – u zámku

Kozlovice – u kapličky

Dluhonice – u kaple

Lobodice – před školou

Jezernice – u pošty

Horní Těšice – před kaplí

Horní Moštěnice – kulturní dům

Skoky (Dolní Újezd) – před pohostinstvím

Zámrsky – – u vánočního stromu

Drahotuše – na náměstí