Expozici připravilo město spolu s muzejníkem Milanem Zahradníkem. Skládá se z předmětů ze sbírek muzea a více jak polovinu vystavených kousků darovali sami obyvatelé města a jeho okolí.

„Výstavu chystáme už tři roky, protože přípravy vždy narušil covid. Měli jsme několik takových sbírek v kojetínském muzeu, a tak nás napadlo je dát dohromady. Také jsme oslovili místní, jestli nechtějí nějaké předměty darovat,“ řekla za organizátory Hana Svačinová, ředitelka Městského kulturního střediska v Kojetíně.

Ve vstupní místnosti najdou návštěvníci předměty spojené s tehdejším kulturním vyžitím.

„Snažili jsme se je uspořádat i v logické návaznosti. Je tu koutek s cyklistikou, fotoaparáty, rádia a různé přehrávače, které tvoří takový průřez zvuku. Také je tu krásná sbírka psacích strojů, dokonce jakýsi předchůdce kalkulačky,“ přiblížil autor výstavy Milan Zahradník.

Hody v Kojetíně v neděli zpestřila tradiční Ječmínkova jízda králů a do ulic vyrazily na dvě stovky krojovaných Hanáků.
VIDEO: Kojetín zažil krojovaný průvod Hanáků, starosta dostal „foršus“ na gatě

Druhá místnost je zaměřená na spotřebiče v domácnosti. V té mohou lidé najít mlýnky na kávu, kuchyňské váhy nebo remosky.

„Spousta věcí, které jsou tady, pochází ze sběrných dvorů. Jsou tu unikátní žehličky i vysavače a spousta dalších spotřebičů, které si mnozí pamatují, ale mladší generace je už neznají,“ řekl Zahradník.

Výstava je pro všechny, ale organizátoři se snažili cílit ji hlavně na mladé.

„Předměty jsme tu představili tak, abychom mohli ukázat dětem, jak se dříve žilo, a že mnoho věcí fungovalo i bez elektřiny. Většinu této techniky už dnes mají lidé v mobilu, tady mohou vidět, jak vypadaly dříve,“ dodal Zahradník.

Spousta předmětů je stále funkčních. Návštěvníci si tak mohou zkusit zavolat dobovým telefonem, pomlít kávová zrna nebo zkusit hru „Vyděržaj pioněr,“ známou z kultovního českého filmu Pelíšky.

Výstava bude ve Vzdělávacím a informačním centru trvale a organizátoři plánují její rozšíření.

„Expozice je taková živá. Lidé nám stále něco nosí, takže předměty budeme doplňovat a přidávat vysvětlivky,“ uzavřela Hana Svačinová.

Autor: Veronika Vojáčková