U kostela se k Hanákům připojili i farníci s farářem, který hodům požehnal.

Rychtář s chasou nejprve zabouchali na vrata radnice a požádali starostu, aby jim předal vládu nad městem a hodové právo. Starosta se na pódiu musel zpovídat ze svých hříchů.

„A tož, pane starosto, můžete mně vysvětlit, co znamená to zatracené bludisko na Lešetíně? Domáci, kteři přijeli dom, nemohli trefit,“ pokáral starostu rychtář.

Zdroj: Deník/Petra Poláková - Uvírová

„Těžko vám budu chaso odporovat. Na Lešetíně jsem vyrůstal a sám se tam motám jak Maďar v kukuřici. To nebyl výmysl městskýho úřadu, ale požadavek hasičů. Včil si představte, že se něco stane a kvůli blbě zaparkovanýmu autu se hasiči nedostanou včas k člověku,“ reagoval na to starosta Leoš Ptáček.

Rychtář ale vyjmenoval další prohřešky. Vadilo mu, že si lidé na hodech nemohli prohlédnout měšťanský pivovar, protože stavebníci nedokončili práce.

Kastelánka tovačovského zámku Květa Zajícová na Swingovém večeru pořádaném na nádvoří
Lidé se vrací. Sezona bude dobrá, říká kastelánka tovačovského zámku

„Čekal jsem, že budou u dveří rozdávat žlutý přilbe, aby mně na palico něco nespadlo. Ze stropu visely samý káble a dráty. Se slávó otevíráme měšťanský pivovar a dondu na stavbo. A tož co to je?“ namítal.

První muž radnice se snažil vykroutit.

„Chtěli jsme restauraci otevřít už na hody, ale celkem nám ty dodavatelsko-odběratelské vztahy fungují velmi obtížně a budeme rádi, když to dokončíme na podzim,“ vysvětloval.

Starosta nakonec neunikl vyplácení na gatě a chasa ho vyzvala, aby zaplatil také „sto ve zlatě“.

Zdroj: Deník/ Petra Poláková - Uvírová

Hanáci potrestali i jeho bratra, protože na Letní olympiádě dětí a mládeže nezískali volejbalisté zlato, ale „jen“ stříbrnou medaili.

Obnovená tradice láká i soubory z okolí

Ječmínkova jízda králů je zapomenutou tradicí, kterou Kojetín obnovil v roce 1993.

„Letos vyrazily do průvodu soubory z Kojetína, Chropyně, Kroměříže, ale třeba i dětský Bezměrováček z Bezměrova. Tento rok se k nám vůbec poprvé u kostela připojí farníci a hodům na náměstí požehná pan farář,“ přiblížil za organizátory Milan Zahradník.

Ten je rád, že se tradici v Kojetíně podařilo udržet.

Stavba cyklostezky v ulici Pod Valy v Přerově vázne - město dosud nevybralo dodavatele.
Stavba cyklostezky Pod Valy vázne, není, kdo by ji udělal

„Pro město je to největší svátek - potkají se tu lidé z folklórního světa a zároveň je na hodech domácká a pohostinná atmosféra,“ řekl.

Na Ječmínkovu jízdu králů přijela do Kojetína i Jana Patáková z Přerova.

„Jsem velký fanoušek krojů a folklórních akcí. Bydleli jsme čtyřicet let v Praze a na důchod jsme se s manželem vrátili do Přerova. Teď spolu vymetáme všechny podobné akce - od Setkání Hanáků až po hody v Kojetíně,“ poznamenala s úsměvem.