Město se rozhodlo podpořit finančně záměr částkou půl milionu korun.

„Nové stromoví podpoří dvě myšlenky. Obnovíme sad, který tu zhruba před osmdesáti lety byl, a dnes je v žalostném stavu. A hlavně finančně pomůžeme dětem, které vyrůstají bez rodičů," uvedl přerovský primátor Jiří Lajtoch (ČSSD). V Knejzlíkových sadech podle něj nebudou vysazeny jen okrasné, ale i ovocné stromy.

Lidé, kteří se za stanovený finanční obnos stanou patrony stromu, ho budou moci zalévat a sledovat jeho růst. Může je navíc těšit, že přispěli na dobročinnou akci.

„Nosnou myšlenkou je vybudování libosadu jako trvalé připomínky dětí, které potřebují pomoc dobrých lidí. Získané peníze použije nadace například na obnovu vybavení Dětského domova v Přerově," připomněla projektantka Hana Tomaštíková, která vypracovala studii na využití území.

Další sad bude pro novomanžele či rodiče

Výsadba zhruba sedmdesáti listnatých stromů navíc vhodně doplní stávající aktivity v této oblasti.

„Ať už se jedná o výukové programy Základní školy J. A. Komenského, turistiku či naučnou stezku, která tudy vede. Projekt posílí i společenskou prestiž této historicky a krajinářsky významné lokality," doplnil Pavel Juliš z odboru životního prostředí přerovského magistrátu.

Vhodnou skladbu stromů určí odborníci, kteří dodají i kalkulaci ceny.

„Pokud vše vyjde podle předpokladů, mohly by se první stromy v Knejzlíkových sadech zazelenat už v příštím roce na jaře. Jejich patroni budou mít své jméno zanesené v mapovém plánku, který má být součástí libosadu," doplnil Pavel Juliš.

Libosad ale nezůstane osamocen. Další částí projektu je takzvaný „Památkový sad" – v něm si budou moci vysadit svůj strom novopečení manželé nebo třeba rodiče po narození potomka a stát se jeho patronem.

Město na projekt přispěje částkou půl milionu korun.

„Na dvě stě padesát tisíc korun přijde příprava území a stejná částka se dá i na náhradní výsadbu," upřesnil náměstek přerovského primátora Michal Zácha (ODS).