„Uspořádat sbírku nás poprvé napadlo loni, a protože reakce těch, pro něž jsme ji uspořádaly, nás utvrdily v tom, že má smysl pokračovat, rozhodly jsme se ji i letos zopakovat,“ líčí Martina Tovaryšová, která se živí jako cukrářka

Výsledkem dobročinné sbírky jsou tisíce dárků od firem, ale i obyčejných lidí, kteří chtěli seniorům udělat radost a zpestřit jim vánoční svátky.

„Měla jsem v Léčebně dlouhodobě nemocných babičku po amputaci nohy, a když jsme tam loni byli předávat dárky, po třetí návštěvě pokoje jsem to vzdala. Tak silné byly vzpomínky. Mnohé seniory zaskočilo, že našli pod stromečkem dárky od úplně cizích lidí, zatímco jejich nejbližší na ně zapomněli,“ dodává Edita Jemelková.

Některým pacientům stačil pouhý stisk ruky, nebo třeba jen to, že si mohli s někým popovídat a přijít na jiné myšlenky.

„Úžasná byla i zpětná vazba, protože jsme se později dozvěděli od personálu, že měli dárky od nás celou dobu na stole a pořád o nich mluvili. Překvapením pro nás bylo, že mnohým scházejí i základní hygienické potřeby,“ popisuje.

Vizualizace areálu Mamutov
Přerov získá pozemky pro Mamutov

Srdcová záležitost

Obdarovávat pacienty LDN bude úkolem dobrovolnic i v příštím roce.

„Pro nás je to už srdcová záležitost, a pokud z toho obrovského množství dárků něco zbude, rozdáme věci i sestřičkám a doktorům, kteří se o nemocné skvěle starají,“ slibuje Martina Tovaryšová.

Ta má představu, že by v Přerově v budoucnu vznikla nadace, která by starým lidem pomáhala.

„Když už jsme se do toho rozhodly jít, napadlo nás, že bychom mohly uspořádat pro seniory něco jako workshopy - to znamená spojit lidi s různými zájmy - od canisterapie přes aranžování květin až po cvičení nebo pečení dortů. Jezdily bychom po domovech pro seniory a tyto projekty nabízely,“ plánuje si.

Sbírka přerovských dobrovolnic má i další cíl.

„Chceme, aby i pacienti přerovské Léčebny dlouhodobě nemocných trávili svůj čas aktivně, a proto jim letos darujeme audioknihy a audiopřehrávače. Pokud se nám léčebnu podaří rozpohybovat, tak věřím, že se k nám připojí ještě více dárců a těch, kteří by chtěli pomoci,“ uzavírá.

Silvestrovská show otužilců v Přerově
Tradice je tradice. Na Silvestra se opět otužilci ponoří do Bečvy