Velká pasáž, propojující Kratochvílovou a Palackou ulici, patřila za první republiky k výstavním částem Přerova.

Jenže struktura obyvatel se od té doby změnila.

V měšťanských domech žije početná romská komunita, a ta o sobě umí dát vědět.

Kvůli skupinkám nepřizpůsobivých, které blokují vchody do obchodů, se tudy lidé ve večerních hodinách bojí projít.

Prodejny tak přicházejí o zákazníky, a tím i o tržby.

„Nájemníci z domů v ulici Kratochvílova 14, 16 a 18, ale také Palackého 23 tropí hluk, troubí na sebe auty, pískají a shromažďují se v pasáži, takže lidem znemožňují průchod," popsala majitelka zverimexu Lenka Jirků.

Podle ní by majitelé domů od svých nájemníků měli vyžadovat, aby nenarušovali sousedské soužití.

„Majetek zavazuje a z vlastnictví domů plynou povinnosti, nejen práva. Například za první republiky vadilo obchodníkům i o to, že pasáží korzují mladí lidé. V osmdesátých letech chtěl zase akvaristický spolek uspořádat v pasáži výstavu a dostal odpověď, že výstavní síň v Pasáži nelze znesvěcovat," uvedla pro srovnání.

Vyloučená lokalita

Dnes mají ale lidé, kteří se chtějí zastavit u vitríny s parte a nebo vývěsek sportovních organizací smůlu.

Někteří z obchodníků už to vzdali – z Kratochvílovy ulice se přestěhovala galanterie, přemístit se chystá i prodejna kol.

Prázdnotou zejí i výkladní skříně v objektu někdejší tiskárny Strojil.

„Přicházíme o zákazníky. Jedním z důvodů je i to, že chybí parkoviště, ale ty tlupy, které se tu srocují, tomu hodně pomohly. Řvou, provokují lidi, nadávají jim a žduchají do nich. Přímo u výlohy klidně prodávají drogy, protože si asi myslí, že je nikdo nevidí," řekl prodavač z obchodu s jízdními koly.

Ten prý už na místo několikrát volal strážníky.

Pasáž je dnes vyloučenou lokalitou

O přestěhování své prodejny uvažuje i majitel obchodu s nábytkem Jaroslav Krejčíř.

„Pasáž je dnes v podstatě vyloučenou lokalitou. Ti, co tady vysedávají, nám kazí obchody. Tak, jako já nechodím Škodovou ulicí, tak tady také spousta lidí neprojde," zhodnotil.

Vymočí se na výlohu

Negativní zkušenosti s chováním nepřizpůsobivých mají i ve Výstavní síni Pasáž, která patří městu.

Romské rodiny si z ní totiž udělaly dětský koutek.

„Ty děti se zřejmě vyspí, sejdou dolů a tady mají další pokoj nebo odpočinkovou zónu. Děcka ještě docela poslouchají, ale ty matróny si sednou k počítačům a nic je nezajímá," vylíčila žena, která v Pasáži pracuje. Své jméno si nepřála uvést.

„Jedno dítě se nám tady počůralo, hážou po sobě exponáty. Když jejich matkám něco řeknete, začnou řvát, ať je necháme na pokoji. Ze schodů do výstavní síně si udělali odpočinkovou zónu a posedávají tam, takže tudy nikdo neprojde. Nechají na zemi rozlité lepkavé limonády a binec," dodala.

Problémy mají i vietnamští obchodníci.

„Paní z bufetu jsem už několikrát viděla plakat. Vymočí se jí na výlohu, ona jim něco slušně řekne, a hned po ní vyjedou. Je to strašné," krčí rameny jedna z prodavaček.

Město má prý omezené kompetence

Objekt velké pasáže i s domy a byty koupil v devadesátých letech Petr Peška.

Město sice před lety zvažovalo, že pasáž i s nebytovými prostory získá do svého majetku, z plánů ale nakonec sešlo.

„Jsem také proti tomu, aby se lidé shromažďovali v pasáži, protože je to soukromý pozemek. Řešením by byly kamery. Nemůžu ale lidi hlídat čtyřiadvacet hodin denně a napomínat je, ať si jdou povídat jinam," reagoval na stížnosti obchodníků Petr Peška.

Strážník by je brzdil

Radní s ohledem na stížnosti prodejců přislíbili, že budou věc řešit, a to i s ohledem na špatný stavebně – technický stav pasáže.

Jednou z možností je společná schůzka majitelů dotčených nemovitostí.

„Stavební úřad už nařídil opravu skleněné střechy a počátkem října zde provedeme kontrolu. O údržbu pasáže se starají technické služby, které prostor čistí," řekl náměstek přerovského primátora Pavel Košutek (ANO).

Podle něj má však město pouze omezené kompetence – je totiž vlastníkem části nebytových prostor v pasáži a patří mu objekt v Kratochvílově ulici.

Že by se měla situace řešit, o tom jsou přesvědčeni i mnozí zastupitelé.

Například Marek Dostál z ODS si myslí, že by pomohly pravidelné kontroly strážců zákona.

„Myslím si, že tak, jak mají pochůzky na náměstí, vyřešil by situaci i strážník u pasáže, který by nám tu romskou iniciativu trochu brzdil," uzavřel.