Vedení radnice chce v reakci na postupné uvolňování opatření v zemi vysondovat, zda by rodiče s otevřením školek souhlasili.

Průzkum zájmu rodičů odstartoval 22. dubna a potrvá týden. Pokud by mezi nimi převažoval názor školky otevřít, tak je město zpřístupní od 11. května.

„Na základě výsledku mapování zájmu projednáme varianty a termíny otevření jednotlivých mateřinek, které byly kvůli nouzovému stavu 23. března uzavřeny. Rodičům dáme včas vědět,“ řekl primátor města Petr Měřínský (ANO).

Jesle ale zatím zůstanou uzavřeny a průzkum se jich netýká.

Oddělení laboratorní medicíny Nemocnice Prostějov
V Přerově začínají testovat na covid i samoplátce. Za kolik?

Po víkendu otevřou školní hřiště

Krizový štáb na zasedání tento týden také rozhodl, že město od pondělí 27. dubna zpřístupní pro veřejnost školní hřiště. Jejich otevření ale závisí na podmínkách a možnostech každé školy.

„Pokud ředitel školy rozhodne o zpřístupnění sportoviště veřejnosti, musí zajistit potřebná bezpečnostní a hygienická opatření,“ dodal náměstek pro školství Petr Kouba (ODS).

Podmínky pro otevření hřišť budou zveřejněny na webových stránkách jednotlivých škol.

Krizové oddělení magistrátu se už nyní připravuje na květnové otevření základních škol, pro které musí město zajistit ochranné pomůcky a dezinfekci.

„Na období do konce června je nutné zajistit pro školní zařízení zhruba 1900 litrů dezinfekce. Tolik v současné době nemáme, ale pracujeme na zajištění. Přes dodavatele také poptáváme jednorázové ochranné pomůcky,“ doplnil vedoucí oddělení krizového řízení města Tomáš Staněk.

Magistrát v těchto dnech čeká na manuál z ministerstva školství, týkající se podmínek zahájení vyučování - ten by měl být k dispozici nejpozději 30. dubna.

Obchody v centru Přerova. 22. dubna 2020
Obchůdky v centru Přerova otevřou. Některé nepřežily