Tyto a další zajímavosti mohli zjistit lidé, kteří se v pondělí odpoledne zastavili u jednoho z ekologických nízkopodlažních autobusů na přerovském nádraží.

Evropský týden mobility si připomněli nejen dopravci, ale i zástupci odboru Stavebního úřadu a životního prostředí magistrátu a olomouckého Tyflocentra.

Letošní motto kampaně zní „Čistý vzduch – je to na nás".

„Lidé se můžou seznámit s ekologickými nízkopodlažními autobusy, kterých jezdí po Přerově celkem třináct. Jsou na stlačený zemní plyn, takže vyprodukují méně škodlivých látek," přiblížil Tomáš Brada ze společnosti Dopravní a logistická, která v Přerově provozuje městskou hromadnou dopravu.

Návštěvníci mohli zhlédnout také didaktický film Výlet bez bariér, který se v autobusu promítal každou hodinu.

„Natáčel se v Přerově a je to příběh mladého nevidomého muže, který zvládá nejrůznější úskalí procházky městem. Přiblíží lidem, s jakými problémy se nevidomí denně potýkají," doplnil.

Součástí „expozice" je i model autobusového nádraží v Braillově písmu, s jehož pomocí se nevidomí učí orientovat v terénu.

Protože doprava je v Přerově tématem číslo jedna, připravili zástupci odboru životního prostředí zajímavé informace o stavu znečištění ovzduší ve městě.

Vyplývá z nich, že u základní znečišťující látky – polétavého prachu – byl v loňském roce překročen limit celkem devětatřicetkrát. Lidé můžou srovnat také jednotlivé lokality, ve kterých je prašného spadu nejvíce.

Bezkonkurenčně nejhůře v tomto ohledu dopadla křižovatka Komenského – Velké Novosady.

Akce k Evropskému týdnu mobility přilákala hlavně maminky s malými dětmi, které si tímto způsobem krátily chvíle čekání na autobus. Děti, které nakreslily obrázek, dostaly za odměnu malý pamlsek.

„Cestujeme s dětmi hodně často a autobus je pro nás asi tím nejpohodlnějším prostředkem," řekla Jana Baďurová z Troubek, která má dvě děti.

Ekologický nízkopodlažní autobus zastaví v Přerově tento týden ještě dvakrát – ve středu 18. září od 13 do 17 hodin u Městského domu a v pátek 20. září opět na autobusovém nádraží.