„Hodně lidí začne jezdit a po roce přestanou, protože to nezvládají. Není v tom ale nic jiného, než chtít skateboarding dělat a vydržet u něj," říká Michal Gálík, organizátor druhého ročníku Game of Skate, akce, která se konala v sobotu na výstavišti v Přerově.

Na osm desítek závodníků z celé republiky, ale i ze Slovenska se představilo v disciplíně, která se těší čím dál větší oblibě. „Při Game of Skate zadává jeden jezdec trik a ten druhý ho musí zopakovat. Na české scéně je hodně silná konkurence a o vítězi většinou rozhodne úplná náhoda," přiblížil.

Pro někoho je skateboarding pouze sport, jiný ho považuje za životní styl. „Jeho kouzlo je v tom, že lidi spojuje. Pro mě je asi nejdůležitější svoboda – nemáte žádného trenéra, ale rozhodujete ve všem sám," řekl. Podmínky pro trénink jsou podle něj v Přerově dobré.

„Zdejší skatepark byl jedním z prvních na Moravě. Jeho výhodou je, že byl vyrobený z plechu, takže je odolný proti počasí. Dnes už se ale podobné staví z betonu nebo ze dřeva. Hodně nových skateparků vzniká v Čechách nebo v Polsku. Na střední Moravě už to ale tak slavné není," dodal.

Závod, jehož druhý ročník se konal na výstavišti v Přerově, byl především skvělou podívanou. A to i pro laika, který na první pohled nepozná rozdíl mezi náročností jednotlivých triků.

„Při Game of Skate se dělají hlavně flipové triky a při jejich provedení se nesmí používat ruce. Kombinací je hodně, ale každý z účastníků má svůj vlastní recept," vysvětlil. Divácky nejatraktivnější bylo provedení „best tricku", kdy skateboardisté překonávali překážku v podobě staré škodovky. Celkovým vítězem závodu se stal nakonec Lukáš Anderka z Opavy., na druhém místě skončil Václav Matyáš z Hranic a třetí místo si odnesl Tomáš Svoboda z Pardubic. Vítězem v kategorii „best trick" přes starou škodovku se stal Jiří Hronek.