„Teď v červenci začínáme třináctý rok. Pustili jsme se do toho s manželkou, která je vyučená cukrářka a před lety dělala v cukrárně Sum v Přerově. Poté jsme se rozhodli, že bychom mohli podnikat sami. Koupil se tento dům, udělala se z něj provozovna a začali jsme s výrobou," představil začátky Zdeněk Grňa.

Ty byly pro dřevohostické cukrářství z počátku obtížné.

„Rozjezd byl takový pozvolný. Lidé si ale na naše výrobky zvykli a v podstatě se je naučili odebírat," dodal.

V obci dříve fungovalo cukrářství pana Horsáka, které mělo velkou tradici, na kterou se Grňovi snaží navázat.

„Snad se nám to povedlo. Kromě pečení a válení je naše výroba vyloženě ruční práce. Postupně jsme náš sortiment rozšiřovali, až přibyly svatební koláčky, které teď tvoří naše gró. Každý je originál," řekl.

Ty získaly v tomto a předešlém roce významná ocenění pro výrobek roku Olomouckého kraje pro rok 2011 a také certifikát Haná regionální produkt, kterým se označují kvalitní produkty, vyráběné z místních surovin.

„Oslovili nás, zda bychom naše svatební koláče nechtěli přihlásit, tak jsme tak učinili. V minulém roce nás stejným způsobem kontaktovala přerovská Agrární komora," vysvětlil.

Cukrářství Grňových vyrábí široký sortiment sladkých dobrot.

„Do obchodů a cukráren dodáváme klasické zákusky, dále děláme dorty dětské, narozeninové, svatební a samozřejmě koláčky. Na svatby teď přijímáme velké množství objednávek," uvedl.

Jedná dávka koláčů čítá okolo tři sta kusů. Když se nakupí objednávky, v cukrářství se nezastaví.

„Ve čtvrtek a pátek děláme až pětatřicet dávek, tak si to vypočtěte. Samozřejmě přes týden se dělají ještě balíčkové, které se dávají do obchodů. Na konci týdne máme tedy největší šrumec. Občas se dokonce stane, že některé objednávky musíme odmítnout," dořekl a zazvonil další telefon s požadavkem na várku zákusků.

Lidé si prý na svatby zvykli objednávat nejvíce právě svatební koláče. Ty se pečou vždy těsně před spotřebováním.

„Zákusků přes léto zas tak moc nepožadují, asi kvůli teplu. Samozřejmě chtějí svatební dorty, které děláme klasickou cestou. Potahujeme je marcipánem nebo upravenou marcipánovou hmotou, která vydrží delší dobu. Ve středu se napečou, nechají se uležet, plní se a v pátek jsou hotové," pověděl.

V cukrářství nemají nouze také o speciální zakázky. Na svatby se běžně vyrábí originální třípatrové dorty a pak dortové sady, ve kterých je jeden velký a dva menší.

„Každý chce něco, co nikdo předtím neměl, takže specifických zakázek máme velké množství. Lidé si většinou přinesou nějaký výkres nebo fotku, mají určité představy, které se pak snažíme splnit. Občas některé dorty hraničí až s nějakými fantaziemi, ale pokud je to v našich silách, tak se vždy snažíme vyjít vstříc," uzavřel.