Spis se nakonec ocitl na stole olomouckých soudců. Okresní soud v Přerově totiž požádal už krátce poté, co obdržel od žalobců spis, aby byl projednáván jinde. Důvodem byla obava z toho, že by mohla být napadána nestrannost soudců.

„Jeden z obviněných je v příbuzenském poměru k naší pracovnici. Většina přísedících je navíc do funkcí volena městským zastupitelstvem a s obviněnými se potkávali v rámci procesu výběru či svého jmenování," vysvětloval už dříve místopředseda Okresního soudu v Přerově Jiří Barbořík. Jeho krajští kolegové, kteří rozhodovali o tom, kde se bude hlavní líčení konat, mu dali za pravdu.

Spletitý případ by se mohl před olomouckým soudem uzavřít už do konce letošního roku.

„Předběžně by se mohl začít projednávat od začátku října. Naplánoval jsem to zatím na šest jednacích dní, poté by se mohlo maximálně ještě jednou odročovat. Teoreticky bychom mohli do konce roku skončit," vyjádřil se pro ČTK soudce Okresního soudu v Olomouci Petr Sušil.

5 200 stran 

Soud se ke kauze, čítající 5200 stran, dostane kvůli dovoleným a plánované nepřítomnosti státního zástupce až v měsíci, kdy se chystají komunální volby. Všichni politici, obžalovaní v souvislosti s touto kauzou, ale už dříve avizovali, že do voleb nepůjdou.

Kromě primátora a senátora Jiřího Lajtocha byli obžalováni také jeho první náměstek Josef Kulíšek (ODS), dva radní Václav Zatloukal (ČSSD) a Jaroslav Čermák (ODS) a dva úředníci z odboru rozvoje magistrátu Pavel Gala a Jiří Raba.

V kauze jde o předražené zakázky na stavbu Domova pro seniory a rekonstrukci zimního stadionu v Přerově. Náklady na obě stavby totiž výrazně vzrostly kvůli vícepracím, jejichž navýšení překročilo zákonem stanovený dvacetiprocen­tní limit.

Například stavba Domova pro seniory byla dražší o 30 milionů oproti původnímu rozpočtu a přišla na 170 milionů. Podle detektivů z protikorupčního útvaru policie, kteří na případu pracovali, bylo ale pochybení více.

Někteří radní měli udržovat nadstandardní vztahy s dodavatelskou firmou Přerovská stavební společnost. Primátorovi města Jiřímu Lajtochovi měla tato firma stavět bazén, radní Václav Zatloukal měl zase přijímat prospěch ve formě stavebních prací, jež souvisely se stavbou jeho rodinného domu.

Primátor se cítí nevinný

Přerovský primátor a senátor Jiří Lajtoch věří, že se mu podaří u soudu obhájit. Přestože byl opozicí v minulosti vyzván k odstoupení, v politice zůstane až do podzimních komunálních voleb.

„Nevidím důvod, proč bych měl odcházet z funkce primátora, když se cítím nevinný a jsem si jistý, že z mé strany k žádnému trestnému činu nedošlo. Pokud bych se měl vzdát funkce, cítil bych se odsouzený už teď," komentoval to už dříve primátor.