Generál Karel Janoušek patří mezi osobnosti, které svými činy daleko přesáhly hranice regionu.

„Je dobře, že ocenění dostal, byť tak dlouho po smrti. Je to ale dáno tím, že do listopadu roku 1989 režim usiloval o to, aby jeho jméno zůstalo navždy zapomenuto. Až po revoluci se objevily první snahy rehabilitovat jej a uvést všechny jeho zásluhy ve známost," uvedl ředitel Státního okresního archivu v Přerově, historik Jiří Lapáček.

Generál Janoušek je podle něj představitelem všeho, na co bychom měli být hrdí, především v souvislosti s válečnými událostmi.

Rodina Janouškových byla podobně jako další přerovská rodina Lančíkových za druhé světové války velmi těžce perzekvována. „Významné ocenění si toto jméno rozhodně zaslouží," řekl Lapáček.

Karel Janoušek byl hrdinou prvního i druhého odboje a britský král Jiří VI. mu v květnu roku 1945 udělil jako jedinému Čechoslovákovi hodnost maršála.

Znelíbil se režimu

Po komunistickém puči se podobně jako ostatní důstojníci československého letectva, kteří republice vybojovali svobodu v Anglii, znelíbil režimu.

Ve vykonstruovaném procesu byl odsouzen k osmnácti letům těžkého žaláře, degradován na vojína, přišel o akademický titul i vyznamenání.

V roce 1950 byl odsouzen za údajnou přípravu pokusu o útěk znovu, tentokrát na doživotí. Propuštěn na svobodu byl až po amnestii v roce 1960.

Zemřel v roce 1971 a teprve po revoluci, roku 1991, mu byla posmrtně udělena nejvyšší československá vojenská hodnost – armádní generál.

„Karel Janoušek se v Přerově narodil a absolvoval tady gymnázium, pak šel ale na studium do Prahy.

Do Přerova se vrátil po válce a jezdil sem v letech 1946 až 1948, protože ho zval na návštěvy zdejší Svaz letců.

V roce 1948 byl dokonce s Janem Masarykem na plese v Přerově a Hranicích," doplnil zajímavost historik Jiří Lapáček.

Karel Janoušek
- nejvyšší představil československého letectva v zahraničí za druhé světové války a letecký maršál RAF získal Řád 
Bílého lva 1. třídy ve vojenské skupině za zvláště vynikající zásluhy ve prospěch České republiky a za bojovou činnost
- narodil se 30. října 1893 v Přerově, zemřel 27. října 1971 v Praze
- je jediných Čechoslovákem, který získal hodnost leteckého maršála RAF, kterou u 17. května 1945 udělil britský král Jiří VI.
- v Československém letectvu dosáhl hodnosti divizní generál
- po převratu v únoru 1948 ho StB vyprovokovala k pokusu o emigraci, při kterém ho zatkla a byl odsouzen na 19 let, v roce 1950 dostal za údajnou přípravu pokusu o útěk doživotí
- propuštěn byl při amnestii v roce 1968, zcela rehabilitovaný byl v roce 1968
- po listopadu 1989 mu byla vrácena hodnost i vyznamenání, o které přišel v roce 1948
- v roce 1991 získal posmrtně hodnost armádního generála, nejvyšší československou vojenskou hodnost
- na jeho počest byl po něm pojmenován letoun Airbus Armády ČR, Evropské vojenské centrum na zámku v Jemnici a ulice v Praze, Ostravě a Přerově
- švédská skupina Sabaton o něm napsala píseň Far from the Fame