„V kapli neprobíhaly řadu let žádné opravy a je ve stavu, který by se dal shrnout jedním slovem „zašlá". I z vnějšku je vidět, že potřebuje generální rekonstrukci," popsal situaci farář Římskokatolické církve v Přerově Pavel Hofírek.

Podle něj je kaple vlhká a výmalba uvnitř zašlá.

„Nutná bude navíc také výměna elektroinstalace," podotkl s tím, že celkové náklady na opravu se odhadují na 2,5 milionu korun.

Finance na nový kabát této významné památky přislíbilo i město.

„V rámci finanční spoluúčasti poskytneme částku 50 tisíc korun a přidáme dalších 135 tisíc. Pokud poskytne dotaci ministerstvo kultury, tak těch 135 tisíc budou náklady na omítky, nátěry a vstupní dveře kaple sv. Jiří," shrnul přerovský primátor Jiří Lajtoch (ČSSD).

Kaple sv. Jiří, která se nachází poblíž Horního náměstí, je zřejmě nejstarší dochovanou církevní stavbou v Přerově. Pochází z 11. století a během velkého požáru roku 1868 byla téměř zničena. Kaple byla později obnovena a za první republiky byl její interiér obohacen o obraz sv. Jiří. V osmdesátých letech minulého století prošla opravou a bylo pořízeno i nové vybavení – například lavice.