Proč si vybral život v postkomunistické zemi?

„Chtěl jsem studovat na vysoké škole a nic za to neplatit. U nás v Peru se totiž za studium hodně platí – a to od základní školy až po vysokou," vysvětluje dvaatřicetiletý Eduardo Junior Fernandez Gomez, který nakonec vystudoval chemii na Vysokém učení technickém v Brně.

„Teď pracuji pro jednu španělskou firmu v Prostějově," dodává.

I když je až na jednom z posledních míst kandidátky, názor na dění v zemi i to, co by chtěl změnit, má jasný.

„Přijel jsem sem v roce 1999, a v té době měla Česká republika možnosti dosáhnout toho, aby se dostala mezi špičky v Evropě. Bohužel se to neuskutečnilo. Jedním z důvodů bylo i to, že koaliční vláda nebyla dost silná na prosazení podstatných změn," míní.

Situace v Česku se podle něj postupně zhoršila.

„Lidé mají problémy, zkrachovala spousta firem i zemědělců, přišla ekonomická krize a postupný útlum," vyjmenovává. I to byl důvod, proč se rozhodl jít do politiky.

„Je důležité, aby šli k volbám mladí lidé. O budoucnosti země a o tom, jak bude vláda vypadat, v posledních letech rozhodují hlavně senioři. A to je i není správné," soudí. Právě malá volební účast podle něj zavinila, že v Česku není stabilní vláda.

„Zákony, které by měly prosperovat a byly výraznou změnou k lepšímu, se neprosadí, protože vláda nemá potřebnou sílu," říká.

Co by rád změnil?

Pokud v politice uspěje, chtěl by mladý Peruánec změnit sociální systém, který je podle něj v Česku zneužívaný.

„Většina lidí tady si myslí, jak jsou na tom špatně, ale když se podíváte do jiných zemí – Španělska, Afriky, Spojených států nebo Peru, tam vláda nedává nic zadarmo," říká.

V České republice naproti tomu nikdo nekontroluje, kdo pomoc skutečně potřebuje, a kdo ne. „Tady někdo přijde a řekne – jsem sociální případ, podpořte mě. A to není správné. Je potřeba stanovit pro všechny stejná pravidla pro vyplácení sociálních dávek," míní.

A jaké problémy podle něj nejvíce tíží město Přerov, ve kterém žije? „Určitě doprava, ta je opravdu strašná – od městské hromadné dopravy přes stav silnic až po chybějící obchvat. Chtěl bych také, aby bylo město bezpečnější a snížila se kriminalita," uzavírá.