Base Camp Open Air 2020

Kdy: sobota 6. června od 16.30 hodin

Kde: Base Camp, Přerov

Za kolik: vstupné je dobrovolné

Proč přijít: Rockový festiválek pod širým nebem v centru Přerova

Slam poetry exhibice

Kdy: sobota 6. června od 18.30 hodin

Kde: Nebe počká, Přerov

Za kolik: 120 korun

Proč přijít: Tak jako rituální totem vprostřed prérie stojí mikrofon zaklesnut ve stojanu uprostřed podia. Napětí by se dalo krájet, šňůra si ani nedovolí sebemíň se pohnout. Jeden po druhém přistupují mistři slova připraveni do posledního rýmu bojovat o vítězství v nervy drásajícím klání. Publikum se nechává uhranout, rozesmát, rozplakat, dojmout - stejně tak je připraveno slamera nemilosrdně vypískat. Vítěz může být jen jeden a rozhodne o něm divácká porota. Vystoupí: Anatol Svahilec (mistr ČR 2014), Jura Juráň (vicemistr 2015), Michel (finalista MČR 2019, třebíčská slamová škola), Medard Capek (hiphopový utečenec, zběsilec) ,Krákor Krchel (domácí slamová linka, vítězka olomoucké Slamastyky), Malá máma (liberecká mateřská spojka tamních poetických buněk)

Ilustrační foto
Mezi Přerovem a Olomoucí postaví cyklostezku. A kdy dálnici?

Víkend otevřených zahrad

Kdy: neděle 7. června od 9 hodin

Kde: park Michalov, Přerov

Za kolik: zdarma

Proč přijít: Víkend otevřených zahrad v parku Michalov a v přírodní zahradě ORNIS. Městský park Michalov je otevřený stále - pokud přesmíru nezaprší nebo zrovna nezuří orkán.

A tak si jistě říkáte, proč Vás lákáme na jeho "otevření"? Víkend otevřených zahrad otevírá běžně nepřístupné zahrady a těm ostatním dává novou dimenzi poznání a netradičních zážitků. Projekt nabírá na ohlasu a tradici v celé Evropě a stává se jedním z hlavních šiřitelů osvěty o klenotech zahradního umění.

V České republice se do Víkendu otevřených zahrad zapojují jak běžně nepřístupné zahrady, tak i parky a veřejná prostranství, které se v průběhu dvou dní snaží organizátoři veřejnosti představit jiným způsobem. Obvyklou formou jsou komentované prohlídky doplněné dalším kulturním programem.

Svátek otevírání zahrad veřejnosti vznikl v roce 1998 ve Velké Británii (Open Garden & Squares Weekend) a probíhá vždy během druhého červnového víkendu. V České republice se pod záštitou Národního památkového ústavu během prvního ročníku v roce 2010 otevřely 3 zahrady, za necelých deset let stoupl počet až ke dvěma stům.

Ekoporadna ORNIS pro Vás pořádá prohlídku parku Michalov s průvodcem. V neděli 7.června se sejdeme v 9 hodin u restaurace Michalov v centru parku.

Projdeme jeho nejzajímavějšími částmi, dozvíte se o jeho historii, potkáme zajímavé dřeviny a dojdeme až do blízké přírodní zahrady ORNIS, kde vysvětlíme principy přírodních zahrad. Samostatně si budete moct prohlédnout zvířata ze záchranné stanice, nebo stálou expozici a sezónní výstavu Čižba - umění jemné a líbezné.

Okresní výstava drobného zvířectva a Farmářské trhy

Kdy: sobota 6. června a neděle 7. června od 9 hodin

Kde: Výstaviště, Přerov

Za kolik: 100 korun, děti do 12 let zdarma

Proč přijít: Okresní výstava se bude konat společně s Farmářskými trhy na Přerovském výstavišti. Součástí letošního programu jsou i 2 simulátory F1, které jsou jak pro děti, tak i pro dospělé a jsou v ceně vstupného, tak jako spousta dalšího doprovodného programu.

Na venkovním prostranství u Galerie města Přerova začne výstava kovaných skulptur se symbolickým názvem KOV (ID) 2020. Svou tvorbu na ní představí umělecký kovář Michal Ptáček a výtvarník Ondřej Géla (na snímcích).
Přerovská výstava KOV(ID) 2020 je odpovědí umělců na pandemii

Zahájení sezóny s Moto Přerov

Kdy: sobota 6. června od 11 hodin

Kde: náměstí TGM, Přerov

Za kolik: zdarma

Proč přijít: Oficiální zahájení jednostopé sezóny 2020 pořádané přáteli a členy skupiny Motorkáři Přerov a okolí. Od jedenácti hodin přehlídka naleštěných motocyklů a společný odjezd na spanilou jízdu Přerovskem.

Náměstí TGM v Přerově. Ilustrační foto
Ubude problémů s nepřizpůsobivými? Přerov rozšířil zónu do centra

Večerní prohlídky na zámku v Tovačově

Kdy: sobota 6. června od 17, 18, 19 a 20 hodin

Kde: zámek Tovačov

Za kolik: 130 korun, děti 70 korun

Proč přijít: Večerní prohlídky na zámku v Tovačově - tentokráte na programu Muž s železnou maskou v podání divadla v pohybu Exulis

Italský víkend

Kdy: v sobotu 6. a v neděli 7. června

Kde: Zámek, Hustopeče nad Bečvou

Za kolik: dobrovolné, promítání 60 korun

Proč přijít: festival italské kultury, hudby, filmu, jídla, pití, módy, aut, životního stylu, tipů na výlety na fantastická místa v celé Itálii. Součástí akce je v sobotu od 15 hodin cestovatelská přednáška – Itálie ze severu na jih, výstava fotografií Benátský karneval 2020, projekce italského filmu S chutí Toskánska začíná v 18 hodin a večerní párty La Discoteca Italiana, Latin night odstartuje ve 20 hodin. V zámeckém parku budou po oba dny atrakce pro malé i velké autodrom, labutě, houpačky, dětský kolotoč, střelnice, skákací hrad, trampolíny

ak by měl po rekonstrukci vypadat bývalý armádní objekt v Čechově ulici 43 v Přerově.
Přiklepnuto. Zchátralý dům v Čechově už nepatří městu. Kdy začne proměna?

Swap

Kdy: v sobotu 6. června od 14 do 18 hodin

Kde: Komunitní a kulturní prostor Karnola, Hranice

Za kolik: 50 korun

Proč přijít: Na Swap, nebo-li bleší výměnu oblečení, knih, nevhodných dárků a nepotřebných věcí z domácnosti můžete zavítat na zahradu komunitního a kulturního prostoru Karnola v Hranicích. Přinést můžete maximálně deset až patnáct svých kousků a můžete si zdarma vzít cokoliv, co se vám bude líbit. V případě nepříznivého počasí se akce bude konat uvnitř.

Zbrašovské aragonitové jeskyně

Kdy: denně mimo pondělí od 9 do 16 hodin

Kde: Teplice nad Bečvou

Za kolik: plné 130 korun, snížené 100 korun, děti do 15 let 60 korun

Proč přijít: Prohlídka jeskyní jen s průvodcem. Do Zbrašovských aragonitových jeskyní se rezervace pro jednotlivce neprovádějí! Rezervace pro hromadné skupiny (nad 10 osob) je potřeba dohodnout telefonicky na čísle 581 601 866.

Ilustrační foto
V Přerově má vyrůst nový nákupní komplex. Uživí se?

A je to! Pat a Mat

Kdy: do 11. června 17 hodin

Kde: Stará radnice, Hranice

Za kolik: zdarma

Proč přijít: K vidění jsou originální scény z natáčení večerníčku, animační dílna s praxinoskopem, herna Na návštěvě u Pata a Mata nebo na fotokoutek. K vidění je také projekce filmu Pat a Mat ve filmu. Dozvíte se zajímavosti z historie natáčení filmu Pat a Mat. K výstavě jsou připraveny hry s motivem Pata a Mata a spousta dalšího.

Zahradní slavnost hardrockové kapely Limetall v pátek 29. května  na Letní scéně Staré střelnice v Hranicích pod širým nebem.
VIDEO: Limetall v Hranicích rozjel Zahradní slavnost