Zatímco minulý ročník Kabelkového veletrhu Deníku hostil Městský dům, letos se benefiční akce přestěhovala do prostor obchodní Galerie Přerov. 

Charitativní veletrh se tam všem zájemcům o kabelky otevřel od 10 do 18 hodin.

Zájem dárkyň, které na veletrh věnovaly nějaké kousky ze svých šatníků, i nakupujících byl opět velký. 

Nakonec se v Přerově podařilo sesbírat 39 728 korun. 

Kabelkový veletrh se letos konal v Olomouckém kraji hned na třech místech - v Olomouci, Přerově a poprvé i v Šumperku.

Dohromady se tak ve středu díky kabelkám podařilo vybrat úctyhodných 117 tisíc korun!

Nával už od začátku

Je čtvrt na deset dopoledne a finišujeme s přípravami. Nalepit poslední lístky, přinést krabice, upravit kabelky na stolech. První zákazníci se tlačí dovnitř.

„Spěchám do měšťáku na Senior sympozium, můžete mi tady tu kabelku schovat?,“ prosí starší žena. Snažíme se vyhovět, a tak máme prvního zákazníka. To ještě netušíme, jakou lavinu tím spustíme. 

Během pár minut se do prvního patra Galerie Přerov, kde se letos koná vůbec poprvé Kabelkový veletrh, nahrnou davy lidí. Starší dámy, slečny i maminky s dětmi se o překot probírají vystavenými kousky. Někdo se spokojí se dvěma doplňky, jiný odchází klidně i s deseti. 

„Vzala jsem jich několik a všechny je užiji. Ta je na nákupy, tahle na léto, tento kousek jsem si pořídila na běžné nošení a jednu hezčí mám do divadla,“ líčí Marie Čechová z Lipníku nad Bečvou. 

„Rozhoduji se mezi šedou a modrošedou. Nápad je to úžasný, protože tím zároveň přispěji na dobrou věc,“ pochvaluje si jiná z příchozích Jitka Škodová. 
Pomoci handicapovaným chce i Ladislava Surá z Přerova.

„Ty nemocné dětičky si to zaslouží. A zároveň jsem si tady vybrala i pěknou kabelku, která mi brnkla do očí,“ usmívá se.


Na ploše s vystavenými kabelkami to vypadá jako na tržišti. A lidí stále neubývá.

„S takovým náporem jsme vůbec nepočítali. Během hodiny jsme vybrali pět tisíc korun a za dopoledne můžeme hlásit rekordní výtěžek 27 tisíc korun. Je to skvělé,“ neskrývá nadšení Jana Vymazalová z Dobrého místa pro život, které je spoluorganizátorem akce. 

Podle ní jdou nejvíce na odbyt kabelky za 50 korun, ale zájem je i o ty dražší.

„Někteří si jich berou i pět nebo šest a prodávají se také šátky. Já sama jsem si koupila devět kabelek a dva šátky. Vyprázdnily jsme s dcerou skříň a věnovaly naše kabelky s tím, že si tady pořídíme nové,“ říká.

Na Kabelkovém veletrhu se sešlo přes tři tisíce kabelek.

„Sváželi jsme je z několika sběrných míst - Meopty a Tesca v Přerově, ale také z Hranic, Lipníku, Kojetína a Tovačova. Ještě v úterý jsme přivezli tři plně naložená auta a prodávat jsme museli začít už po deváté hodině, jak obrovský byl zájem,“ popisuje šéfredaktora Přerovského a hranického deníku Liba Mátlová. 

Bezplatně propůjčila prostory pro pořádání veletrhu Galerie Přerov, jejíž pracovníci pomáhali i s přípravou zázemí.

„Lidé se pohybují v prostoru, kde jsou zvyklí nakupovat, takže jsem velký zájem očekávala,“ pochvaluje si úspěch letošního ročníku manažerka nákupního centra Lenka Volfová. 

Hrálo se a zpívalo

Dobročinnou akci Deníku přišli svou přítomností podpořit i klienti Aktivačního centra Jsme tady v Přerově.

Za klavír usedl Jiří Stojaník, který je sám nevidomý, a v centru působí jako speciální pedagog. Návštěvníci si tedy mohli nejen pořídit nový doplněk, ale i poslechnout hudbu. Zpívaly se lidovky i písničky od Karla Kryla.

Loňský výtěžek ve výši 32 308 korun přispěl tomuto centru na pořízení rehabilitačního přístroje, který dnes slouží klientům s kombinovaným typem postižení. Letos pomůže část peněž také dvěma postiženým dětem - Davídkovi z Přerova a Julince z Bělotína.

„Je to nádherná myšlenka a mám z toho vždycky husí kůži, jak lidé reagují už během příprav. Tak obrovský zájem nás velmi mile překvapil,“ neskrývá své dojetí Věra Saňková z Aktivačního centra Jsme tady v Přerově. Výtěžek letos centrum využije na zkvalitnění prostředí pro své klienty. 

„Máme místnosti vybavené nábytkem ze sedmdesátých let, takže by nám hodně pomohlo, kdyby se naše prostředí trochu zútulnilo. Díky loňskému Kabelovému veletrhu jsme mohli doplatit rehabilitační přístroj za 65 tisíc korun, který teď klientům dobře slouží,“ dodává. 

Nový kousek do svého šatníku si přišla vybrat i sopranistka Jana Šelle, která je patronkou Aktivačního centra Jsme tady a sama věnovala kabelku do veletrhu.

„Jsem šťastná a nadšená, protože v ženské solidaritě je velká síla a přes symboliku kabelek a něčeho, co spojuje ženu a její duši s domovem a pocitem reprezentativnosti, se navenek spojila spousta symbolických rovin.

Kabelka má přesah posloužit ženskému tématu, a to jsou postižené děti, a jak jim pomoci,“ uzavírá sopranistka. 

Co je to Kabelkový veletrh? Charitativní akce pořádáná Deníkem společně se sdružením Dobré místo pro život.
Kabelky a tašky od stovek dárkyň a dárců jsou prodávány za symbolické ceny začínající už na 20 korunách. Každoročně do veletrhu nevšedními kousky připívají i výrazné osobnosti regionu, ale také známé tváře z celé repoubliky - letos je to například Jitka Molavcová či herečka Jana Stryková.
Výtěžek pravidelně pomáhá vážně nemocným dětem, seniorům či obyvatelům dětských domovů.
Letos se Kabelkový veletrh koná 4. října hned na třech místech v Olomouckém kraji: v Olomouci (kino Metropol od 10 do 18h), v Přerově (Galerie Přerov) a v Šumperku (Divadlo Šumperk).

Kabelkový veletrh 2016 ve foyer Moravského divadla v Olomouci
Kabelkový veletrh bude poprvé na třech místech!