Jednou z aktivit, jimž se v přerovské oblastní charitě věnuje, je dluhová poradna. Obracejí se na ni lidé, kteří se ocitli v bezvýchodné situaci, a jimž charita mnohdy pomůže „za pět minut dvanáct".

„Je skvělé, když vidíte zpětnou vazbu a výsledek – tedy to, že pomůžete lidem z bludného kruhu. V dluhové poradně u insolvenčních návrhů vidíme, jak se lidem život změní poté, co se jim podaří vyřešit dluhy. Znovu nastartují život tím správným směrem, a to mi přináší dobrý pocit," říká.

Zabránili dražbě domova, na poslední chvíli

Asi nejsilnějším příběhem, který ve své praxi zažila, bylo setkání s rodinou v téměř neřešitelné situaci.

„V pondělí ve čtyři hodiny odpoledne za námi přišli manželé s tím, že v úterý v deset dopoledne probíhá dražba jejich domu. A ta se dá zastavit jen tím, že podají insolvenční návrh," popisuje.

S kolegyní prý tehdy ihned usedly k počítači a daly se do práce.

„Až do devíti večer jsme zpracovávaly návrh, který byl obsáhlý, protože těch dluhů bylo opravdu hodně. Bála jsem se, že to nevyjde, ale příběh měl šťastný konec. Ráno podali návrh a soud už v devět hodin dražbu jejich domu zastavil. Vím také, že jim bylo schváleno oddlužení," líčí moment, kdy si uvědomila, že výsledek snažení stál za to.

Baví mě různorodost práce

Martina Krejčířová se začala zajímat o sociálně právní pomoc lidem už po studiu na střední škole.

Studovala na teologické fakultě a pracovala rok jako pastorační asistent v Jižních Čechách.

„Když jsem se vrátila, našla jsem místo pracovníka charity. Baví mě různorodost této činnosti a radost, kterou lidem přináší," uzavírá s tím, že v práci ji maximálně podporuje i její rodina.

„Vlastní děti nemám, ale manžel má dceru z prvního manželství a dvě vnoučátka. Rodina mou práci trpělivě snáší a ve všem mi pomáhá," uzavírá. (pu)

Martina Krejčířová z přerovské charityMartina Krejčířová
pracovnice charity

Věk: 41 let
O mojí činnosti: Zajišťuji sociální a humanitární činnost a pomáhám lidem, kteří se ocitli v nouzi.
Oblíbený citát: „Chceš-li Boha pobavit, řekni mu o svých plánech".
Záliby a koníčky: vyšívání, sborový zpěv, četba historické literatury
Můj sen: Žádný konkrétní nemám, ale jsem šťastná, když jsou šťastní lidé kolem mě.