Helfštýnská cyklotrasa

Trasa: Lipník nad Bečvou – Týn – Dříně – Rybáře – Hranice – Lázně Teplice nad Bečvou – Zbrašov – U Antoníčka – Maleník – U Huberta – Helfštýn – Týn – Lipník nad Bečvou

Délka trasy: 30 kilometrů

Helfštýnská cyklotrasaZdroj: Zdroj: www.cyklotoulky.cz

Helfštýnská cyklotrasa. Zdroj: www.cyklotoulky.cz

Tato trasa je vhodná i pro rodiny s dětmi a při jejím zdolávání nabídne zajímavá místa úbočí Maleníku. Na trase leží oblíbené turistické cíle Moravské brány, i proto se trasa dá naplánovat jako celodenní výlet.

I tentokrát musejí cyklisté počítat se startem v Lipníku nad Bečvou. Odtud trasa pokračuje podél Bečvy k autobusové točně na konci Týnu.

Od točny se musejí milovníci kol vydat po polní „dálnici“, která vede až do Dříní – chatové oblasti pod lesem.

Od této části se trasa opět vrací k řece, podél Bečvy lze dojet prakticky až do Hranic.

Za zahrádkářskou kolonií v Hranicích musejí milovníci kol odbočit doprava k restauraci Na Střelnici. Odtud pokračuje trasa k hranické sokolovně a tenisovým kurtům, kde začíná táhlé stoupání do Teplic nad Bečvou.

Po zdolání Zbrašovského kopce, cyklisté vjedou do Teplic. Cesta vede dále na rozcestí u Antoníčka, zde je nutné odbočit doprava ze silnice a držet se červené turistické značky, která milovníky cykloturistiky dovede kolem Maleníku až k myslivecké chatě u Huberta.

Od tohoto úseku je potřeba začít sledovat značení Jantarové stezky, ta vede kolem vrchu Krásnice až k parkovišti pod hradem Helfštýn, který je chloubou Týnu.

Z hradu pak pokračuje cyklotrasa na kraj obce Týn, a to doleva směrem na Podhůru. Těsně před kamenolomem se cesta stáčí do údolí a na most přes řeku Bečvu, do „cílové rovinky“, tedy zpět do Lipníku nad Bečvou.

Zajímavosti na trase:

Škrabalka – přírodní rezervace mezi Lipníkem a Týnem nad Bečvou, kterou tvoří tůně mrtvého ramene Bečvy

Zbrašovské aragonitové jeskyně – jedinečný jeskynní systém evropského významu vzniklý současným působením atmosférických a minerálních vod. Celoroční teplota v jeskyních je 14 stupňů Celsia, tedy nejvyšší ze všech jeskyní v republice. Jeskyně byly objeveny již v roce 1912 bratry Chromými.

Hůrka – Národní přírodní rezervace nedaleko Hranic, součást Hranického krasu, do kterého patří i Hranická propast.

Hranická propast – nejhlubší zatopená propast na světě, poslední změřená hloubka činí 404 metrů. Hranická propast je jedinečným fenoménem i z hlediska výskytu netopýrů.

Helfštýn – středověký hrad se šesti branami, vyhlídkovou věží a systémem valů z 18. století. Hrad je také centrem uměleckého kovářství – pravidelně se zde koná setkání uměleckých kovářů Hefaiston.

Ilustrační foto
Les, malebné vesničky i voda. Vzhůru na Záhorskou cyklotrasu