Byl odstraněn, v následujících měsících na jeho místě „vyroste“ nová a širší konstrukce.

Druhý z Dluhonských mostů pak zmizí ještě letos v červenci.

„O víkendu byl sejmut menší ze dvou mostů. Odstranění proběhlo ukotvením stávajícího mostu na pomocnou ocelovou příhradovou konstrukci, prostřednictvím které byl most nadzvednut ze stávajícího uložení a vysunut na přilehlou komunikaci, kde bude rozebrán a postupně odvezen,“ popsal Antonín Prachař, který zastupuje město Přerov ve věcech dopravních staveb.

Příjmací zkoušky na Gymnázium Jana Blahoslava v Přerově. Ilustrační foto
Novinka v Přerově. Šestiletý cyklus nabídne část výuky v angličtině

Odstranění a stavba nových mostů je jednou z největších současných investic Přerova. Město vyjde na 90 milionů korun, přičemž Státní fond dopravní infrastruktury zaplatí 78 milionů 721 tisíc korun.

Stavební firma, která vyhrála výběrové řízení pro tuto zakázku, provede nejenom stavbu dvou na sebe navazujících mostních konstrukcí, ale čeká ji navíc rekonstrukce přístupových komunikací k mostním objektům v délce přes čtyři sta metrů.

„Stávající šířka komunikace bude rozšířena z necelých šesti metrů na sedm - a chodník, který má nově lemovat most, je naplánován v šířce dva metry. Pro chodce to bude znamenat větší komfort, protože až doteď museli chodit pouze po silnici a vystavovali se nebezpečí střetu s projíždějícím autem. Navíc bude tímto vyřešen bezbariérový přístup,“ vysvětlila mluvčí přerovského magistrátu Lenka Chalupová.

Policie hledá zloděje, který 1. února v odpoledních hodinách okradl obsluhu trafiky v obchodním centru Galerie Přerov.
Tento muž okradl prodavačku v Galerii Přerov. Nepoznáte ho?

Do zimy hotovo

Dluhonské mosty si firma převzala již v listopadu minulého roku. Nové konstrukce by měla odevzdat za šestapadesát týdnů – to znamená do listopadu letošního roku.

„V červenci nás ještě čeká sejmutí druhého z mostů – a bude použit totožný postup. Stejně jako v únoru bude muset být přistoupeno k uzavírce provozu na trati, to vše v souladu s plánem výluk,“ doplnila Ivana Pinkasová z přerovského magistrátu.

Stavba komplikuje život nejenom řidičům, kteří přes staré mosty jezdili do místní části Dluhonic, ale také firmám, které zde sídlí.

„Zástupci města museli rovněž řešit, jak se budou do školy dostávat z této lokality děti, žijící za mosty v sociálních ubytovnách. Dluhonské mosty totiž pro ně byly jedinou přístupovou cestou,“ uzavřela Lenka Chalupová.

Radní nakonec odsouhlasili nákup průkazek na autobus pro žáky, které do centra sváží autobus, který projíždí areálem Prechezy.

Ilustrační foto
Nemocných dětí přibývá, epidemie ale Přerovsku zatím vyhýbá