A nebo je lepší investovat do svého a opravit, byť s většími náklady, nevyužitou budovu Chemoprojektu či zchátralý armádní objekt naproti Prioru? Pondělní debata zastupitelů v Městském domě ukázala, že rozhodování nebude lehké.

Podle analýzy, již nechalo zpracovat město odborníky z Vysoké školy ekonomické v Praze, je pronájem budovy jednoznačně nejvýhodnější. Město totiž na větší rekonstrukci nemá peníze. Přebudování Chemoprojektu na knihovnu by přišlo na 110 milionů korun a do bývalé armádní budovy v Čechově ulici by bylo nutné investovat ještě více – 180 milionů.

Varianta patnáctiletého pronájmu budovy je podle zástupců města s ohledem na nejistou budoucnost knihovnictví a postupující elektronizaci lepší, než nákladná oprava zchátralých nemovitostí.

Výhody tohoto řešení shrnul jednatel Martin Jarolím ze společnosti Cream Real Estate.

„Tato nemovitost je v podstatě provozuschopná a náročnější úpravy nejsou nutné," řekl s tím, že vlastník má v plánu provést opravu fasády.

Moderní knihovna v tomto objektu počítá s oddělením pro dospělé, jehož součástí by byly kromě zázemí pro čtenáře také prostory pro autorské čtení, kulturní akce a přednášky. Dětské oddělení zase nabídne relaxační koutek s řadou zajímavých interiérových řešení.

Zastupiteli Vladimíru Puchalskému (SpP) ale scházelo podrobné zpracování všech tří variant. Má navíc za to, že by rozhodování města nemělo být krátkozraké.

„Knihovnu nebudujeme na patnáct let a kulturní a společenské centrum potřebujeme bez ohledu na propad tištěných médií," řekl.

Předloženému materiálu podle něj scházela studie případné rekonstrukce budovy bývalého Chemoprojektu v ulici Trávník.

Někteří zastupitelé se zase pozastavovali nad tím, že by mělo město dát za patnáct let pronájmu částku kolem 140 milionů korun.

„Každý, kdo má byt, by si ho raději koupil, než šel do rizika zvyšování nájmu," řekla zastupitelka Ludmila Tomaníková (KSČM).

„Město je stejně dobrý vlastník jako jakýkoliv jiný subjekt," reagoval ale na tyto námitky zástupce vlastníka budovy Martin Jarolím.

Náměstek primátora Josef Kulíšek (ODS) ujistil, že součástí materiálu, kterým se budou na svém jednání zabývat zastupitelé, bude i přesné znění nájemní smlouvy.

SOUVISEJÍCÍ: Kde bude v Přerově knihovna? Na stole jsou tři varianty