Akci odstartuje 9. května spolu s přerovským primátorem Jiřím Lajtochem.

Smyslem jarní cyklojízdy je ukázat, že je možné se pohodlně přepravovat na kole i ve složitých dopravních podmínkách Přerova. Organizátoři akce proto vzkazují lidem, aby ten den nechali auta doma a místo toho šlápnuli do pedálů.

„Velvyslanec, který se chystá do Přerova, přijede naši akci podpořit symbolicky. Může se to sice zdát překvapivé, ale právě v USA je v poslední době cyklistika na velkém vzestupu, takže si můžeme navzájem předat cenné poznatky," vysvětlil primátor.

Cyklojízda se ve městě uskuteční už posedmé a její účastníci projedou hromadně trasu přerovskými ulicemi.

V Přerově nepůjde o jedinou jarní akci pod patronací amerického velvyslanectví, která má zviditelnit cyklistiku.

Radní dali už před časem zelenou také akci Do práce na kole, jež má podpořit zaměstnance, aby jezdili do práce na bicyklu. Má také motivovat zaměstnavatele, aby svým pracovníkům vytvořili odpovídající podmínky pro parkování kol a osobní hygienu.

Pravidla soutěže, do níž se už přihlásilo sedmnáct českých a moravských měst, jsou jednoduchá. Zaměstnanci si vytvoří dvou až pětičlenný tým, zaregistrují se do konce dubna na stránkách www.dopracenakole.net a v průběhu května si budou zaznamenávat dny, kdy využili kolo k přepravě do práce.

Úspěšné kolektivy, přejmenované pro tento účel na „koloktivy", pak získají hodnotné ceny.

Soutěž o nejnápaditější "CykloVohoz"

Nejde o soutěž, jež má lámat rekordy v počtech kilometrů. Jde spíše o pravidelnost a disciplínu přihlášeného týmu.

„Smyslem je ukázat lidem, že cesta do zaměstnání nemusí nutně znamenat čekání v kolonách, nebo hledání místa k zaparkování. Díky jízdě na kole si člověk ráno provětrá hlavu a může mít dobrý pocit z toho, že přispěl ke zlepšení životního prostředí," zhodnotil přerovský cyklokoordinátor Jiří Janalík.

Samotná soutěž má i dvě zajímavé disciplíny. Firmy, které jsou laskavé k zaměstnancům-cyklistům, mohou soutěžit o titul „TOP Cyklofirma".

Zpestřením je i kreativní kategorie CykloVohoz, v níž budou pracovní týmy soutěžit o nejnápaditěj­ší oděv.

V rámci jarní kampaně se můžou Přerované těšit i na další doprovodné akce. Jedna z nich má název Na kole kolem sokolovny a v neděli 27. dubna ji pořádají členové místního Sokola.

„Děti a jejich rodiče si osvěží správné dopravní návyky a mohou si nechat i dovybavit kolo za zvýhodněné ceny. Program zpestří také představení elektrokol, které si můžou lidé na místě vyzkoušet. Připraveny jsou hry a soutěže a o osvětu a diagnostiku kol se postarají strážníci," doplnil pořadatel Peter Suja.