Podle zástupců firmy, která letos vánoční trhy v Přerově zajišťuje, má být program během adventních nedělí na Horním náměstí nekomerční.

„Nepůjde o klasický prodejní jarmark, ale dětský - zážitkový,“ vysvětlil nedorozumění organizátor vánočních trhů ve městě Petr Ilgner.

Jenže Přerované se netají svým zklamáním.

„Šel jsem tam hned na devátou a na trhy na Horním náměstí se těšil, protože jsem si myslel, že to bude historický jarmark, který zde v minulosti býval. Sešlo se nás tam poměrně dost a všichni jsme byli rozčarovaní,“ vylíčil pan Antonín z Přerova.

Časté dotazy návštěvníků museli v průběhu dne zodpovídat také v nedaleké galerii.

Mikulášská nadílka na náměstí TGM v Přerově
OBRAZEM: Mikuláš na náměstí TGM se vydařil, hořel i pekelný oheň

I další víkend určen dětem

Podle pořadatelů má patřit i druhá adventní neděle na Horním náměstí hlavně dětem.

Na jarmarku na ně bude čekat několik stanovišť, která je provedou adventní cestou - dozvědí se tak o vánočních zvycích a tradicích, ale mohou si i soutěžit. Akce potrvá od 9 do 14 hodin.

Když obejdou kolečko o devíti stanovištích a získají do kartičky všechna razítka, obdrží od pořadatelů drobnou pozornost.

„Děti budou lovit z kádě rybky, čeká je pouštění lodiček ze skořápek, mohou si vystřihnout vločku, máme pro ně připraveno i krájení jablek a chystáme se je vyzkoušet i z vánočních pranostik,“ doplnil Petr Ilgner.

Program svým charakterem naváže na Ježíškovu dílnu na Masarykově náměstí, ve které si mohou děti už od soboty vyrábět drobné dekorace či dárky.

Na Vánoce na zámku do Tovačova mohou lidé vyrazit vlakem
Na zámek v Tovačově se mohou v sobotu lidé svézt zvláštními vlaky

Kovářské ukázky

Lidé se mohou těšit na Horním náměstí i na ukázku práce uměleckého kováře, jehož výheň se stane součástí jarmarku. „Od desíti hodin ráno budu na místě vyrábět drobnosti, aby měly děti představu, jak vypadá kovářské řemeslo. Vezmu s sebou i pár věcí na prodej - kdyby měl někdo zájem koupit si u mě dárek,“ přiblížil umělecký kovář Daniel Skala.

Pro zájemce bude otevřena i Galerie města Přerova, která přichází s nabídkou prodeje vánočních ozdob a dekorací. A program pro rodiny s dětmi je i na zámku, kde právě probíhá vánoční výstava.

„Během nadcházejících adventních nedělí, tedy 10. a 17. prosince, si mohou přijít rodiče s dětmi namalovat na výstavu baňky - a to v době od 9 do 11.30 hodin a od 12.30 do 15 hodin,“ přiblížila kurátorka výstavy Šárka Krákorová Pajůrková.

Česko zpívá koledy ve středu 14. prosince 2016 - Žeravice.
Nácvik koled i živý betlém. V obcích už se na zpívání těší