Největší jezero v Jižní Americe v Centrálních Andách pokořil Pavel Poljanský jako první Čech v roce 2007.

„Chtěl jsem se na jezeře Titicaca stavit už letos po jezeru Lake Glacial, ale zdravotní komplikace to nedovolily. Rád bych jel po Novém roce, nejlépe co nejdřív," přiznává. Za sebou má i závody na jezeře Bajkal. Mezi další jeho vysněné cíle patří také přeplavat řeku svatého Vavřince v Kanadě.Dálkový plavec Pavel Poljanský

Ledovou vodou měl rád Pavel Poljanský od dětství, pravidelně se však plavání začal věnovat až na vojně.

„Sloužil jsem v Lipníku nad Bečvou. Slíbili nám, že kdo v mínus 24 stupních Celsia přeplave Bečvu v Týně nad Bečvou, tak má na Vánoce dovolenou. Překonal jsem to jediný, neváhal jsem," vzpomíná.

Venclovský si zaslouží repekt

Vliv na něj měl pokořitel kanálu La Manche František Venclovský.

„Stýkali jsme se. Měl velký díl na tom, že jsem se přehoupl na zimní plavání. Zaslouží si respekt, byl velmi inspirující. Nedal dopustit například na suché otužování, kdy chodil v trenýrkách. Současní zimní plavci už to nepraktikují, což je chyba," soudí.

Šestatřicetiletý plavec pracuje u Dopravního podniku Praha, současně dělá školníka a věnuje se třídě dětí. Trénuje v bazénech v Praze, na řece Moravě v Uherském Hradišti a výjimečně i na Bečvě v Přerově. Jeho nejoblíbenějším místem je ovšem nádrž Slezská Harta. Před deseti lety založil otužilecké setkání Bruntálský krystalek, které se vždy v prosinci těší velkému zájmu veřejnosti.Dálkový plavec Pavel Poljanský

Jdu si vlastní cestou, říká Poljanský

Říká o sobě, že je samotář, na výpravy se vydává bez doprovodu. „Jdu si vlastní cestou. Dělám expediční plavání, což je odnož zimního a dálkového plavání," vysvětluje. „Sport je pro mě v prvé řadě adrenalinová záležitost. Nejsem týmový hráč, a to ani v profesním životě. Plavání je jedna z mála cest, kterou můžu jít sám. Cestování je navíc spojeno s možností zemi studovat, jak z hlediska sociálního, tak i kulturního," přibližuje.

Aby jeho výsledky nebyly zpochybněny, připíná si při plavbě kameru na člun, který za sebou táhne.

„Dělám si zimní plavání podle sebe, bez týmu. Je to finančně náročné, stále sháním sponzory, abych ještě mohl několik expedic podniknout," uzavírá přerovský patriot. (ina)