První akcí letošní veteránské sezony je oblíbená Jízda zručnosti. Můžete upřesnit program?

Akce se uskuteční v neděli 29. dubna od 9 hodin na obvyklém místě – v areálu Montáží v ulici 9. května v Přerově. Protože zájem o jízdu zručnosti každým rokem roste, očekáváme letos účast až sto dvaceti historických vozidel. Soutěžit se bude v klasických dovednostních disciplínách, jako je parkování či slalom, a to ve dvou kategoriích – automobily a motocykly s datem výroby do roku 1952 a nad rok 1952. Soutěž uzavřeme kolem oběda, a potom se auta vydají spanilou jízdou směrem na hrad Helfštýn, kde se uskuteční výstava historických vozidel. Protože máme s hradem velmi dobrou spolupráci, jeho kastelán Jan Lauro se rozhodl, že umělečtí kováři speciálně pro nás vyrobí v rámci Nočního kování volant a slavnostně nám ho na Helfštýně předají. Výstava dědečků aut a motorek potrvá na středověkém hradě zhruba do dvou hodin odpoledne.

Loni se uskutečnil jubilejní patnáctý ročník Helfštýnského okruhu, který se na Přerovsku koná vždy jednou za dva roky. Na co se můžou lidé těšit letos?

V loňském roce byla s ohledem na výročí, které jsme slavili, tato akce třídenní a zúčastnilo se jí sto dvacet čtyři vozidel do roku 1939. Unikátní byla v tom, že od každého určitého typu dorazil na start jen jeden kus, takže každé vozidlo bylo originální. Letos se lidé můžou těšit na Air-auto-moto Veteránfest, který se koná 12. května od 9 hodin na letišti v Drahotuších.

Předpokládáme účast zhruba tří stovek veteránských vozidel a asi pěti desítek letadel. Mezi starými motorkami budou zastoupeny značky Jawa, Ariel, Indian nebo BSA, z automobilů to pak budou z českých značek pragovky, tatrovky či aerovky, ze zahraničních pak mercedes nebo BMW. Letos chceme představit také repliky parních strojů a rádi bychom uspořádali kategorii stabilních motorů a zemědělské techniky.

Dopoledne bude patřit historickým vozidlům, které se i se svými majiteli postupně představí veřejnosti. Kolem jedné hodiny odpoledne vyrazí auta na spanilou jízdu přes lázně Teplice na zámek v Hustopečích, kde si budou moci lidé prohlédnout veterány na tradiční výstavě. Poté, co historická vozidla odjedou pryč z letiště, bude program v Drahotuších pokračovat ukázkami klasických i skupinových akrobatických letů. Organizátoři chystají pro zájemce i vyhlídkové lety.

Vyhlášení výsledků soutěže o nejhezčí vozidlo a letadlo se uskuteční kolem 17 hodiny odpoledne. Vstup do areálu bude stejně jako v minulých letech zdarma a lidé můžou hlasovat v divácké soutěži elegance o nejhezčí stroj. Už týden po této akci odjíždíme jako jediný klub v Česku reprezentovat naši republiku na největší výstavě historických vozidel v rakouském Tullnu. Milovníci motorismu a veteránů se můžou těšit 5. května také na tradiční auto-moto veterán burzu, která se uskuteční na letišti v Drahotuších od 6 hodin ráno.