S odpověďmi uchazečů o přerovskou vládu vás postupně seznámíme v našem seriálu.

Jak by zastavili odliv mladých lidí do velkých měst a metropolí?

Lídr ANO 2011 v Přerově Petr MěřínskýZdroj: Archiv

Petr Měřínský, ANO 2011

Jedná se o druh ekonomické migrace, který v krátkodobém horizontu nejde zastavit. Musíme nabídnout mladým perspektivu - tj. práci, která by je naplňovala, a možnost žít v čistém a upraveném městě s kulturním a sportovním vyžitím. Tam směřuje naše dosavadní práce i program - dokončení všech dopravních staveb, dostupné bydlení, investice do průmyslové zóny i navýšení peněz do kultury a sportu.

Lídr ČSSD v Přerově Radovan RašťákZdroj: ArchivRadovan Rašťák, ČSSD

Jedině nabídkou platově dobře ohodnocených pracovních příležitostí. K tomu je potřeba vytvořit podmínky pro firmy a výrobu s vysokou přidanou hodnotou. Pro děti a mládež dobré školy a širokou nabídku příležitostí pro volný čas. Pro občany kvalitní bydlení a pestrou nabídku pro relaxaci a odpočinek po práci. Pro seniory bezpečí, péči a pomoc ve stáří. Dobré dopravní napojení na velká centra.

Děti z přerovské mateřinky U Tenisu se musely přestěhovat do náhradních prostor kvůli narušené st
Mateřinka U Tenisu zůstane zatím zavřená


Václav Šimek, hnutí JAUNER Československo 2018

Především pracovními příležitostmi v Přerově, Prostějově i v Olomouci, ale také vzájemným sbližováním měst hanáckého trojúhelníku: Přerov - Prostějov - Olomouc pro vytvoření moderní prostorné metropole.

Lídr KDU-ČSL a TOP 09 v Přerově Tomáš DostalZdroj: ArchivTomáš Dostal, KDU-ČSL a TOP 09

Lidé vždy potřebují mít perspektivu. Pokud ji ve městě nemají, odcházejí přirozeně jinam. Perspektiva znamená mít možnost výběru pracovního uplatnění za odpovídající slušnou mzdu, zdravý životní prostor, možnost kvalitního, moderního bydlení, služby na dobré úrovni, kulturní a sportovní vyžití a naplnění pocitu bezpečí. V Přerově je všeho tak napůl a na tom budeme intenzivně pracovat.

Městský dům v Přerově.
Restaurace v Měšťáku změní provozovatele. Do teď byla ztrátová


Lídr KSČM v Přerově Josef NeklZdroj: ArchivJosef Nekl, KSČM

Problém vidím v tom, co jim město nabízí. První problém: uplatnění jejich kvalifikace. Míra nezaměstnanosti a nabídka pracovních příležitostí není schopna uspokojit potřeby kvalifikovaných mladých lidí - jak se středoškolským, tak vysokoškolským vzděláním. Druhý problém: zanedbaná dopravní infrastruktura a čím dál složitější dostupnost města a v tom ruku v ruce zhoršená kvalita životního prostředí. Třetí problém: sociální vztahy mezi majoritou a menšinou.

Lídr ODS v Přerově Michal ZáchaZdroj: ArchivMichal Zácha, ODS

Mladým lidem musíme nabídnout perspektivu. Město by mělo například zajistit pozemky pro výstavbu nových bytových a rodinných domů, aby se Přerov mohl rozvíjet a rodiny našly bydlení podle svých představ. Důležitou podmínkou je také ekonomický rozvoj Přerova, tedy dostatek pracovních příležitostí s odpovídajícím platovým ohodnocením. Potřebujeme průmyslovou zónu s odpovídajícím dopravním napojením pro nové zaměstnavatele.

Lídr Občanská koalice (OK) Přerov Michal ChromecZdroj: ArchivMichal Chromec, Občanská koalice

Obecně lze konstatovat, že se stáváme národem nomádů. Děti jsou k tomu od mládí vedeny všemi možnými způsoby. Média se předhánějí v přesvědčování, že svět patří přivandrovalcům všeho druhu. Svět se od časů, kdy jsme zvonili klíči na náměstích trochu změnil. Poměry první republiky se nedaly obnovit. "Cestička k domovu známě se vine - hezčí je, krásnější než všechny jiné …" - které dítě nad těmito verši v současné době zaslzí.?…

Ilustrační foto.
Romové se stěhují do vilových čtvrtí. A starousedlíci trpí


Lídr Přerov 2018 Jiří LajtochZdroj: ArchivJiří Lajtoch, Přerov 2018 - SNK a Soukromníci

Pro mladé lidi je třeba Přerov zatraktivnit a poskytnout jim možnosti - vzdělání, práce za odpovídající mzdu, bydlení, kulturní a volnočasové aktivity. Zrušení zdravotnické školy je přesně tím trendem, kterým se nesmíme vydat. Je třeba přilákat atraktivní investory s nabídkou perspektivních zaměstnání. Je třeba zvážit zřízení tzv. startovacích bytů za co možná nejnižší nájemné.

Jan Horký, Společně pro Přerov a Piráti

Lídr koalice Společně pro Přerov + Piráti Jan HorkýZdroj: ArchivPotkávám naopak stále více mých vrstevníků, kteří se vracejí. Část studentů odchází do velkoměst na vysoké školy, a pak tam zůstává. To je fakt. Naši kandidáti jsou z velké části mladí lidé, kteří se zapojují do tvorby města i našeho programu: kvalitní životní prostředí, třeba koupací biotop na Laguně, otevřenost novým technologiím, bydlení ve Strojaři nebo dětské herní centrum. Zkrátka zvýšení atraktivity.

Lídr STAN v Přerově Antonín PrachařZdroj: ArchivAntonín Prachař, Starostové a nezávislí

Jednou z možností je nabídka pracovních příležitostí. Společně s ní je třeba řešit také rozvoj bydlení, vytvoření nových bytových zón s kvalitou odpovídající jednadvacátému století, dopravně propojených s centrem města - včetně místních částí. Město Přerov za deset let nepostavilo žádné nové bydlení.

Ilustrační foto
Auta od Olomouce odvede estakáda v Předmostí


Lídr SPD v Přerově Jiří KafkaZdroj: ArchivJiří Kafka, SPD Tomia Okamury

Mladí lidé se stěhují z Přerova do velkých měst z několika důvodů. Jednak je to lepší nabídka zaměstnání, a pak také dosažitelnost lepších kulturních, sportovních a jiných aktivit. Tento celospolečenský jev lze jen obtížně z pozice komunální politiky korigovat. Dílčím řešením by bylo zajištění lukrativního investora do schválené průmyslové zóny, který by zejména mladým zajistil perspektivní a dobře placenou práci.

Lídr Za prosperitu Přerova a jeho místních částí Radek PospíšilíkZdroj: ArchivRadek Pospíšilík - Za prosperitu Přerova a jeho místních částí

Pro bezdětné startovací byty, pro mladé rodiny městské byty, ale také průmyslová zóna, práce a výdělky. K tomu patří i potřebné zázemí - nová sportovní hala a moderní knihovna v budově na náměstí T. G. Masaryka 8.