„Každému z nás se může stát, že se stane účastníkem dopravní nehody, nebo před ním na ulici zkolabuje neznámý člověk, a bude potřebovat pomoc. Rozhodli jsme se proto pro veřejnost pravidelně pořádat odborné kurzy nácviku první pomoci,“ vysvětlila mluvčí přerovské nemocnice Hana Szotkowská.

Zdravotníci lidem vysvětlí, jak i v kritických situacích zachovat chladnou hlavu. „V rámci výuky je naučíme správný postup, když potřebují zavolat na místo zdravotnickou záchrannou službu, jak pomoci při krvácení, šokových stavech či bezvědomí,“ popsala náplň kurzu hlavní sestra přerovské nemocnice Zuzana Krčková.

Lidé si ale můžou v praxi vyzkoušet i náročnější úkony na záchranu lidského života – například dýchání z úst do úst nebo masáž srdce na resuscitačním simulátoru. Kurz doplní i přednášky na téma vybavení autolékárničky či sezónní úrazy.

„Zájemci se na nich dozví, jak se zachovat v případě uštknutí hadem, otravy jedovatými houbami, popálení nebo při tonutí,“ doplnila hlavní sestra. Kurz trvá zhruba dvě hodiny, přičemž většina času je věnována praktickému nácviku první pomoci. Nejbližší termín konání je 25. dubna, další kurz se pak uskuteční 23. května. Začátek je vždy od 15 hodin v přednáškovém sále přerovské nemocnice. (pu)