V nově zrekonstruovaných prostorách jedné z nejstarších zemědělských usedlostí v Tučíně na Přerovsku otevřeli Spolkový dům historie a řemesel, který láká návštěvníky ze širokého okolí. O výpravu do minulosti už projevila zájem řada škol.

„Spolkový dům historie a řemesel, který vznikl rekonstrukcí jednoho z nejstarších gruntů v obci, je připomínkou toho, jak žili naši pradědové a prababičky. Nechtěli jsme vytvořit jen statické muzeum, ale živý dům, ve kterém se budou setkávat naše spolky,“ vylíčil starosta Tučína Jiří Řezníček.

Rozsvěcení vánočního stromu v Přerově
Vánoční trhy v Přerově začnou v předstihu. Co letos nabídnou?

Fotbalové kopačky předků

Návštěvníci mohou obdivovat pravou hanáckou jizbu, ale i prádelnu, šicí dílnu a zasednou do dřevěných školních lavic, které věnovaly obce Bezuchov a Jezernice.

„Zaujme také expozice zemědělských strojů a nástrojů, které používali naši dědové, a podívají se na to, jak skromné byly jejich domovy a dvorky. Díky sponzorům si mohou děti vyzkoušet dojení na maketě krávy v životní velikosti,“ přiblížil. Součástí výstavy je i ukázka tradičních řemesel.

A aby byla výprava do minulosti úplná, představí expozice také sportovní potřeby před sto lety. Mladou generaci určitě překvapí prkenné ski nebo fotbalové kopačky našich předků.

„Protože v Tučíně před časem probíhal archeologický výzkum, našlo se i místo pro vitríny s nálezy z oblasti Tučínského potoka,“ upřesnil Jiří Řezníček.

Pravěké i středověké osídlení břehů Tučínského potoka bylo v minulosti intenzivní.

„Nálezy potvrzují nejen keltské osídlení a stopy sídlištních aktivit ze starší doby římské, ale i pozůstatky období mladého paleolitu. Tučínská travertinová kupa a okolní minerální prameny přitahovaly obyvatele už od dob pravěku,“ vysvětlil archeolog Zdeněk Schenk z Muzea Komenského v Přerově.

Podle něj se podařilo při výzkumu v prostorách zemědělské usedlosti objevit soubor zlomků kuchyňské keramiky ze 12. století.

S občany Dluhonic jednal v úterý odpoledne o dálnici D1 z Říkovic do Přerova premiér Andrej Babiš. Na debatě nechyběl ani šéf ekologické organizace Děti Země Miroslav Patrik. Přítomni na jednání byli i zástupci vedení Ředitelství silnic a dálnic.
Udělejme čáru a bavme se, co dál, řekl v Dluhonicích Babiš

Školy mají zájem

Práce na rekonstrukci Spolkového domu historie a řemesel začaly počátkem letošního roku.

„Náklady byly vyčísleny na 1 milion 148 tisíc korun, 300 tisíc korun stálo nové sociální zařízení, na které přispěl Olomoucký kraj. Podařilo se nám získat dotaci 700 tisíc korun z ministerstva zemědělství,“ upřesnil starosta Tučína Jiří Řezníček. S vybavením místností pomohli soukromí sběratelé.

O prohlídku Spolkového domu historie a řemesel už projevily zájem první základní školy - ze Želatovic, Tučína, Kozlovic a Pavlovic u Přerova.

„Pro návštěvníky se otevře v sobotu 17. listopadu, a pak také 7. a 8. prosince, kdy bude k vidění i s adventní výzdobou,“ uzavřel starosta.