Pořadatelé z olomoucké šermířské skupiny Adorea pro ně připravili pestrý program, který zaujal snad všechny věkové kategorie. Děti na nádvoří hradu pobíhaly s dřevěnými zmenšeninami zbraní, nebo si vyzkoušely, jaké je to mít na sobě výbavu římského vojáka. Pro ty nejmenší byla připravena i dobrodružná hra Za pokladem Helfštýna.

„Účastníci obdrží průvodní list a musí absolvovat pět stanovišť, na kterých shodí kuželky, zahází si s kroužky, spojí tečky do obrazců, nakrmí hradní bestii a složí puzzle. Po splnění všech úkolů obdrží od písaře glejt, sladkost a zlatý kamínek," řekla jedna z organizátorek hry Anežka Fungačová.

Návštěvníci na jedné z největších historicky zaměřených akcí na Moravě viděli dobové ukázky historických vojenských jednotek od starověku po první světovou válku. Více jak sto stovka kostýmovaných účinkujících na hradě představila poutavou formou vývoj vojenství v naší vlasti.

„Primárně se věnujeme rekonstrukci šermu s dlouhými meči z patnáctého století a kordů z přelomu šestnáctého a sedmnáctého století. V ukázce předvedeme a porovnáme italský a německý přístup," řekl Andrej Janičina z bratislavské šermířské skupiny Žoldnieri.

Ohlas diváků vzbuzovala jak vystoupení na hlavním pódiu, tak na dalších nádvořích hradu, kde se postupně představily nejen vojenské historické skupiny, ale i tanečnice, kejklíři a hudebníci. Aktéři přítomným připomněli historii vtipnou formou a do programu zapojili i diváky.

„Prezentujeme desátou římskou legii a momentálně se zabýváme druhým stoletím našeho letopočtu a období markomanských válek, které se odehrávaly i na území Moravy. Dokonce i tady blízko Olomouce byl jeden z táborů," uvedl Petr Škorpík z jednotky římských legionářů Legio X, která funguje už téměř dvacet let a její členové pochází z Čech.

Na akci byla zastoupena i mladší historie v podání skupiny, imitující pardubickou četnickou pátrací stanici.

„Zabýváme se obdobím první republiky, respektive všemi ozbrojenými složkami, které tehdy na našem území působily – armádou, četnictvem, finanční stráží i státní policií. Máme tu jak dobové oblečení a další výstroj, tak i zbraně nebo stany," řekl vedoucí četnické skupiny Aleš Crha.

Na festivalu měl přednášku i svobodný šermířský mistr Peter Koza z Bratislavy, který se šermu věnuje více jak padesát roků.

„Každý rok učím v průměru sedmdesát žáků nejen z České a Slovenské republiky. Helfštýn jsem navštěvoval před třiceti lety jako účinkující. Pro podobnou akci je to důstojné místo a jsem rád, že se tu můžu setkat s lidmi, kteří jsou podobně „postižení" historií jako já," prozradil.

Zájemci o středověká jídla se mohli zastavit u stanu sdružení zabývajícího se rekonstrukcí jednotky mušketýrů z období Třicetileté války Alt-Starhemberg Olmütz.

„Sháníme si recepty z období kolem roku 1620 a snažíme se je dodržovat podle tehdy dostupných surovin. Teď vaříme dušené vepřové, ke kterému budou ale brambory. Ty sice v té době lidé znali, ale nevěděli, že se jejich hlíza jí," vysvětlila Barbora Křížková ze skupiny Alt-Starhemberg Olmütz.

Obdivovatelé starých zbraní zaujal především stan skupiny Corporal z Hradce Králové.

„Vystupujeme zde s šermířským představením a také předvedeme palbu z různých zbraní. Většinou půjde o období od gotiky až po rokoko. Některé zbraně tu máme ale novější," uzavřel jejich puškař Miloš Skrbek.