VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Jak si upéct skvělou Svatomartinskou husu? Tady jsou rady šéfkuchaře

Olomoucký kraj – Dozlatova upečené, křehké husí maso se dvěma druhy zelí a knedlíků bude během nadcházejících svatomartinských hodů připravovat v prostějovském H Clubu Martin Rada.

8.11.2014
SDÍLEJ:

Šéfkuchař Martin Rada při přípravě Svatomartinské husy v prostějovské restauraci H-clubFoto: DENÍK/Jiří Kopáč

Šestadvacetiletý šéfkuchař je členem Asociace kuchařů a cukrářů České republiky.

Od soboty do úterý se postará i o kachní či třeba kančí speciality.

Čtenářům Deníků poradil recept na výtečnou husí pečínku. Prozradil také, jak ozvláštnit její servírování.

Začněme svatomartinskou husou. Jak si ji máme připravit doma?
Receptů na svatomartinskou husu je několik. Základ ale mají všechny stejný. Husu je třeba nejprve očistit od peří a nečistot, opláchnout. Musí se pořádně nasolit, a to jak po povrchu, tak i uvnitř. Nebojte se toho a sůl vmasírujte do masa. Nesmí chybět ani pepř. Kmín dáváme pouze na vrchní stranu. Dovnitř se vloží cibule a jablko bez jádřince. Nabodávám ho hřebíčkem. Husu v pekáči podlijeme vodou a bílým vínem. Do šťávy dám i pokrájenou cibuli, nové koření a celý pepř. V domácích podmínkách pečeme mezi 150 až 160 stupni Celsia. Zpočátku by měla být přikrytá, stačí klidně alobalem. Ten na konci sundáme, zvedneme teplotu a necháme vytvořit zlatavou kůrku. Hotová je za zhruba dvě hodiny. Důležité je ji během pečení přelévat výpekem, aby se nevysušila.

A co pomalejší způsob pečení?
Ano, takzvané konfitování. Takto u nás připravujeme naporcovaná stehýnka, která se po očištění a okořenění vloží do vysoké vrstvy oleje, tedy výpeku, který jsme získali z pečení celých hus. V troubě vyhřáté pouze na 90 stupňů Celsia se pomalu dělají klidně i více jak deset hodin.

Macerované jablíčko 

K huse patří rozhodně dobré zelí. Poraďte postup na přípravu bílého a červeného.
Hlavní rozdíl mezi nimi je v tom, že se do červeného nedává cibule, ale pouze špek. Do červeného také hned na začátku dodáme ocet. To proto, aby neztratilo barvu. Co mnoho lidí neví, je, že jakmile máme tuk, případně i s cibulkou připravený, zasypeme ho cukrem, který necháme zkaramelizovat a až poté tam přidáme nakrájené zelí. To má pak úplně jinou chuť, než když se docukruje na konci. Perfektní přílohou je pak variace knedlíků, noky, nebo i lokše z mouky a brambor.

Čím se dá ozvláštnit talíř při servírování?
Jako tip bych zmínil takzvané macerované jablko. Neoloupané a bez jádřince ho nakrájíme na centimetr a půl tenké plátky. Ty povaříme jen deset minut v asi půl litru kvalitního červeného vína se dvěma deci vody, které jsme osladili a přidali skořici. Půl hodiny je pak necháme odstát a poté položíme na zelí. Chuťově se k tomuto chodu velmi hodí. Na konce kostí od stehen se dávají papírové ozdoby, které jsou k dostání v obchodech. Plní funkci estetickou i praktickou. Nezašpiníte se tolik.

Autor: Veronika Kolesárová

8.11.2014 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Volby 2017 v Olomouckém kraji podrobně v pondělním tištěném Deníku

Nepropásněte! Výsledky voleb ve vaší obci, názory, podrobnosti

Fotbalisté 1. FCV Přerov (v modrém) proti Hněvotínu
26

Viktorka popáté v řadě neinkasovala a v pohodě přehrála tápající Hněvotín

Po vyrovnání studená sprcha. Zubři v závěru ztratili duel ve Frýdku

Trápení v ofenzivě trvá, přerovští hokejisté vstřelili ve Frýdku-Místku jediný gól, a přestože to byl v 56. minutě ten srovnávací, odjeli s porážkou 1:3. Rysi se díky sobotní výhře posunuli na třetí místo WSM ligy, Zubři klesli na páté.

Převrat na Přerovsku: triumf ANO a Okamury, debakl ČSSD

Obrat o sto osmdesát stupňů. Tak by se daly charakterizovat letošní volby do Poslanecké sněmovny na Přerovsku.

Toto jsou vaši noví poslanci z Olomouckého kraje

Podívejte se, kteří poslanci budou po volbách v parlamentu zastupovat Olomoucký kraj.

Lídra Záchu přeskočila do sněmovny "trojka" z Olomouce, mimo zůstal i Nekl

Lídr ODS Michal Zácha v Olomouckém kraji, který pochází z Přerova, nakonec v Poslanecké sněmovně neusedne. 

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení