Radnice chtěla vtáhnout do debaty o vzhledu jednoho z nejatraktiv­nějších míst Přerova i zdejší starousedlíky. Z pěti desítek oslovených jich ale nakonec odpovědělo jen dvacet.

Obyvatelé Horního náměstí v anketě odpovídali na osmadvacet otázek.

„Podle odpovědí jsme vyhodnotili, že lidé vnímají jako největší problém nedostatek parkovacích míst. V anketě se ale respondenti vyslovili také pro obnovu zeleně a vyjádřili se i pro rozšíření bezpečnostních kamer, které by náměstí monitorovaly," shrnul výsledky vedoucí odboru rozvoje přerovského magistrátu Pavel Gala.

Stěhování radnice moc podporu nemá

Plány na revitalizaci Horního náměstí mělo město už dříve, původní studii ale odmítli památkáři. Delší dobu se také diskutovalo o tom, zda do jedné z nejklidnějších částí historického centra přemístit sídlo radnice, které je nyní na náměstí T. G. Masaryka. S tím zase nesouhlasila opozice.

„Překvapilo mě, že se sedmdesát procent respondentů vyjádřilo negativně k přemístění radnice na Horní náměstí," komentoval výsledky ankety architekt Jan Horký ze strany Společně pro Přerov.

Vadí mu ale to, že v anketě mohli říct svůj názor pouze obyvatelé Horního náměstí a akce měla malou propagaci.

„To, že se radnice táže občanů na jejich názor, je dobrá cesta. Horní náměstí je ale v historickém centru, a proto bylo by dobré znát názor všech obyvatel Přerova," myslí si. Město uspořádalo už koncem minulého týdne debatu s občany, na které se mohli s výsledky ankety seznámit. Na jednání ale přišla pouze hrstka místních.

I přesto se názory občanů stanou jedním z podkladů pro studii revitalizace, která se bude zabývat vzhledem a využitím Horního náměstí.

„Veřejná diskuse s obyvateli byla prvním krokem v těchto jednáních. Bude-li o to zájem, přizveme k další diskusi i širší veřejnost," nastínil postup radnice přerovský primátor Jiří Lajtoch (ČSSD).

Zatím to není úplně na pořadu dne

Někteří zastupitelé si ale myslí, že by město mělo příští investice zvážit.

„Nepřipadá mi rozumné investovat do předláždění Horního náměstí v době, kdy nemáme peníze na potřebnější věci – například opravy chodníků a cest v místních částech. Když nemám na chleba a na máslo, tak si budu kupovat kaviár?," namítla například zastupitelka Marta Jandová ze strany Společně pro Přerov.

Podle radních ale zatím nejsou opravy na Horním náměstí na pořadu dne.

„Co se týče roku 2013, není to schválené jako investiční akce a město s tím nepočítá," uzavřel náměstek přerovského primátora Michal Zácha (ODS).