Pěstitelé v Olomouci- Slavoníně a jejich kolegové v Prostějově startují v pátek 2. června dvě hodiny před polednem, v Bochoři se vrhnou sběrači mezi řádky v pondělí a o dva dny později by měli zahájit samosběr na jahodovém poli ve Skrbeni.

„Jahod je letos velmi málo. Na úrodě se podepsaly opakované mrazy," upozornil majitel jahodové plantáže v Olomouci – Slavoníně Jan Dostál.

„Zahajujeme v pátek v deset hodin, ale samosběr nebude denně, proto je potřeba sledovat internetové stránky nebo zavolat a zeptat se, ať zájemci nepřijedou zbytečně," doporučil.

Bude záležet na vývoji počasí, ale ve Slavoníně by měl samosběr trvat celý měsíc, jak budou plody postupně dozrávat.

„Je ovšem sucho, za měsíc spadly čtyři milimetry srážek. Snad zaprší a půdní vlhkost se vylepší," poukázal na další faktor, který sazenicím jahod na 5,5 hektaru v Zolově ulici směrem na Nedvězí letos dvakrát nepřeje.

V Přerově proběhla pochoutková road show s programem pro děti.
Pochoutková road show bavila přerovské náměstí

Mrazíky se Bochoři vyhnuly

V pátek začíná samosběr i v Prostějově na konci Určické ulice.

V pondělí si pak mohou lidé s košíky a bedýnkami pospíšit i do Bochoře na Přerovsku.

„Mrazíky se nám letos vyhnuly, vypadá to bezvadně. Jen to sucho nás trápí, ale má zapršet," reagovala Zdeňka Měšťánková, majitelka jedné ze dvou jahodových plantáží v obci u Přerova.

V restauracích bez cigaret, kouřit lze už jen na zahrádkách
Přerovské hospody bez cigaret. Nadávají štamgasti i hostinští

Skrbeň: Později, ale skvěle

Ve druhé polovině příštího týdne by již mohlo být v obležení i jahodové pole u Skrbeně.

„Letos trochu později, ale vypadá to skvěle. Máme zavlažování, takže sucho nesucho těšíme se na pěknou úrodu," zval na pětihektarovou plantáž Radek Navrátil.

Pěstitelé jahod se v posledních letech potýkají nejen s mrazíky, ale hlavně překupníky, kteří dovážejí do Česka jahody ze zahraničí a na tržištích a v ulicích měst je vydávají za tuzemské plody.

Nejenže to snižuje ceny, ale podle regionálních pěstitelů, kteří si zakládají na kvalitě a bezpečnosti ovoce, také jméno českých producentů.

Hotel Strojař v Přerově
Přerov už ví, co udělá se Strojařem

České jahody před týdnem? Podvod

Na některých místech v Olomouckém kraji už v tomto týdnu nabízeli obchodníci jahody, které podle pěstitelů rozhodně nepocházejí z českých plantáží.

„Viděl jsem je a nejsou z jižní Moravy. Tam ještě nezačali sklízet. V Brně máme jahodárnu, takže vím, o čem mluvím. Tipuji Španělsko. Kamionem dovezli, klamou zákazníky a nás poškozují," zlobil se Jan Dostál.

„Tady je parketa kontrolních orgánů, zda mají zájem ochránit český trh před takovým nešvarem. Měli by se začít zajímat," vyzval inspektory.

Olomouc-Slavonínplocha 5,5 ha
cena 55 Kč/kg

Skrbeňplocha 5 ha
cena 55 Kč/kg

Bochořplocha 1,5 ha
cena 40 Kč/kg