„Důvod, proč jsme se rozhodli domy ve Škodově ulici prodat, byl jednoduchý a je stále stejný. Lokalita je zpustošená, zničená, vybydlená a naše finanční prostředky nestačily na její zvelebení,“ vysvětlila náměstkyně přerovského primátora Elena Grambličková (ODS). Město prodalo společnosti Opera Bohemia areál ve Škodově ulici v srpnu 2007, a to za částku 1,5 milionů korun.

„Smlouva byla zpracována velmi citlivě a schválilo ji i zastupitelstvo,“ líčí dále náměstkyně. Firma se v ní zavázala, že do dvou let od získání majetku do svého vlastnictví předloží dokumentaci, jak bude lokalita vypadat a nejpozději do pěti let zahájí výstavbu nových domů. „Pokud investor některou ze svých povinností poruší, hrozí mu sankce až půl milionu korun,“ upřesnila.

Ve Škodově ulici bydlelo původně přes pět desítek rodin a převážná část obyvatel už odsud odešla. Zbourán byl zatím jeden dům, jenž byl v havarijním stavu a hrozilo, že spadne. Jaký bude osud dalších, je ale nejisté. Investor sice tvrdí, že začne v září s demolicí dalších budov, šéf Stavebního úřadu v Přerově Jiří Just ale tuto informaci nemá.

„Všechny objekty ve Škodově ulici byly pokryty rozhodnutím o povolení demolice. Zástupce investora před půl rokem tvrdil, že do měsíce celou stavbu zahájí, ale nestalo se tak. Už delší dobu nás nikdo nekontaktoval,“ zmínil Just.

Jedna rodina zmizela do Anglie

Ve Škodově ulici tři roky po uzavření kupní smlouvy stále žijí nájemníci. „Je tu asi patnáct rodin. Neplatiči odešli už dříve, jedna rodina se zase odstěhovala do Anglie. Snad se pro nás konečně něco najde,“ doufá jeden z místních obyvatel Petr Horváth. Ten se podle svých slov pokoušel najít bydlení sám, ale většinou narazil na předsudky majitelů domů.

„Když se se mnou bavili po telefonu, tak to šlo. Jakmile jsem ale osobně přišel a řekl, odkud jsem, tak bylo po dohodě,“ popsal.

Přerovské techtle

Na nezájem ze strany vlastníků domů prý naráží i jednatel společnosti Opera Bohemia Bohumil Chodil. Vždy, když se totiž v některé obci na Přerovsku rozšířila fáma, že se tam mají přestěhovat nájemníci ze Škodovky, byla celá vesnice na nohou a lidé sepisovali petice.

„Problém náhradní bydlení stále přetrvává. Někteří nájemníci už si proto začali hledat byty sami a přestěhovali se do ulic Denisova, Kojetínská, Husova nebo Tovačovská. Naše další jednání ale v současné době poškozují výpady zastupitele Vladimíra Puchalského,“ postěžoval si Chodil.

Narážel tak na výhrady, které před časem na jednání zastupitelstva rozvířila opozice. „Se stěhováním Romů ze Škodovy ulice firmě mlčky pomáhá město, máme pro to důkazy,“ tvrdil zastupitel Puchalský ze strany Společně pro Přerov. Podle něj se tak děje fiktivní směnou bytů.

„Zjistili jsme, že například jedna nájemnice z městského bytu v ulici Na hrázi se údajně přestěhovala do bytu ve Škodově ulici. Tam ale vůbec nebydlí,“ doplnil další ze zastupitelů Richard Šlechta a dodal, že podobných případů je více.

„Jediný, kdo nám dělá potíže a brání stěhování, je právě zastupitel Puchalský,“ tvrdí ale rozhořčeně jednatel investorské firmy Bohumil Chodil. Ten slíbil, že se hned po prázdninách začnou v ulici bourat další domy.

(SERIÁL PŘEROVSKÉHO DENÍKU – POLITICKÁ INVENTURA)