Od pondělí vítá příchozí reprezentativní informační centrum s veškerým servisem, který v bývalých prostorách ve velké pasáži chyběl.

V nově otevřeném centru nechybí koutek s připojením na internet, kde si lidé můžou vyhledat potřebná data, v regálech jsou zajímavé knižní publikace o Přerovu, letáčky a propagační materiály.

Pracovnice recepce vám také ochotně vyhledají nejbližší kulturní akci a rezervují na ni vstupenky. Součástí nového MIC je totiž i předprodej.

„Chtěli jsme zahájit revitalizaci Městského domu přesunem informačního centra na náměstí T. G. Masaryka, kam směřuje po příjezdu do Přerova většina návštěvníků města. Celkové náklady na rekonstrukci činily 2 miliony 400 tisíc korun a prostory by se měly stát důstojným vstupem do tohoto kulturního stánku," uvedl v pondělí během slavnostního otevření MIC přerovský primátor Jiří Lajtoch (ČSSD).

„Otevření centra je dalším logickým krokem, který navazuje na přestěhování Kulturních a informačních služeb do Městského domu. Je to také další krok k tomu, aby kulturu v Přerově provozovala městská příspěvková organizace, tak jako kdysi v minulosti," doplnil ředitel Kulturních a informačních služeb Jaroslav Macíček.

Změny ve spolupráci s Imitem

Radní už delší dobu jednají se současným provozovatelem kultury v Městském domě – společností Imit o změně podmínek spolupráce.

„S firmou máme uzavřenou smlouvu do srpna roku 2015, ale předpokládáme, že bychom mohli začít zajišťovat kulturu ještě do této doby. Jednání směřují k tomu, že se dohodneme," doplnil náměstek přerovského primátora Michal Zácha (ODS). Společnost Imit má v budoucnu zajišťovat pouze provoz restaurace, zatímco dramaturgie kulturních pořadů by přešla na bedra města.

V Kratochvílově budou dál výstavy

Nové MIC se bude snažit ve spolupráci s magistrátem rozšířit pestrou nabídku služeb.

„Prostory v Kratochvílově ulici, které jsme v minulosti využívali, budou sloužit i nadále jako výstavní síň Pasáž, kterou bychom chtěli rozjet v příštím roce," řekl šéf KIS Jaroslav Macíček.

Autor projektu nového infocentra Vojmír Prášil si pochvaloval, že díky přestavbě vznikla také druhá úniková cesta z Městského domu pro případ nutné evakuace. „Rekonstrukce byla trochu náročnější, ale hasiči jsou s tím spokojení. Lidé se díky novému úniku můžou snáze evakuovat z vyšších pater na náměstí," uzavřel.